ActueelRetail

Modewinkel Lindsey kreeg tijdens corona klap op klap, maar bloeit dankzij hulp als nooit tevoren

 
Lindsey Knoop (midden) in haar winkel. Foto: AD/Angeliek de Jonge.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Sluitingen, schulden en een gebroken toekomstperspectief. De lockdowns tijdens de coronaperiode hakten er keihard in bij kleine ondernemers. In Utrecht was er daarom uitgebreide, persoonlijke hulp van de gemeente.

Lees verder onder de advertentie

Lindsey Knoop was een van die ondernemers die hulp vroeg en kwam er met haar modezaak beter uit. Want: ze had geen recht op landelijke steunmaatregelen en tot overmaat van ramp werd haar boetiek met dameskleding leeggeroofd tijdens een inbraak. ,,Een rottijd’’, blikt ze terug op AD.nl. ,,Ik stond echt met de rug tegen de muur.’’

Lees ook: Financiering van retail anno 2023: ‘Wees niet pessimistisch'

In 2016 opent Knoop (35) haar boetiek Tenue de Ville. In het centrum van Utrecht, aan de Oudegracht, maar niet in het drukste deel. Persoonlijke advies heeft ze hoog in het vaandel staan: de winkel is drie dagen per week open voor vrije inloop en de rest op afspraak.

Lees verder onder de advertentie

In het eerste coronajaar halen dieven de complete winkel leeg. Haar boetiek staat op dat moment vol met voorraad die ze nog niet had kunnen verkopen vanwege de lockdown. ,,Het was juist de periode dat we weer konden verkopen. Mentaal was die inbraak erg heftig.’’ Later dat jaar verhuist ze. De smalle winkel is met 65 vierkante meter te klein om anderhalve meter afstand te houden. Ze vindt aan het Oudkerkhof twee keer zoveel ruimte om verder te groeien, want ze ziet de toekomst ondanks alles zonnig in.

De daaropvolgende lockdowns leiden tot kelderende inkomsten en oplopende schulden. De financiële hulpregelingen van de overheid bieden weinig soelaas. ,,Er werd gekeken naar de omzet van het vorige jaar. Maar toen zat ik nog in de kleinere winkel. Inmiddels had ik fors hogere lasten."

Een ondernemer praat niet met de overheid, maar met een gelijkgestemde

Gert Jan Jansen op de Haar, Ondernemer Centraal

'Voelde zo machteloos dat ik nergens recht op had'

,,Ik heb overal geïnformeerd, maar viel tussen wal en schip. Het voelde zo machteloos dat ik nergens recht op had. Ik heb toen wel eens gedacht om te stoppen.’’ Een trouwe klant werkte bij de gemeente en wees haar op een nieuw project waarin ondernemers hulp krijgen. In Ondernemer Centraal werken Utrecht en een groot aantal andere organisaties samen bij het bieden van coaching, advies of financiële ondersteuning.

Lees verder onder de advertentie

De ingewikkelde gevallen komen op de zogeheten Doorbraaktafel terecht. Verschillende afdelingen van de gemeente zijn er vertegenwoordigd om creatieve oplossingen te vinden. Coaches gaan daar in gesprek met ondernemers om hen met raad en daad bij te staan.

De coaches zijn zelf ook ondernemer en dat maakt veel verschil, zegt Gert Jan Jansen op de Haar van het project. ,,Een ondernemer praat niet met de overheid, maar met een gelijkgestemde. Ik weet hoe het voelt als je een rekening niet kunt betalen.’’

Lees ook: Een op de drie bedrijven bang voor bankroet klanten door terugvordering coronaschuld

Lees verder onder de advertentie

Podcast Fashion Inside

Bij Lindsey Knoop bekeek hij haar boekhouding en constateerde dat er ondanks de beperkingen van corona, potentie in haar bedrijf zat. ,,Gert Jan heeft me echt vertrouwen gegeven. Hij overtuigde me ervan een lening aan te gaan, waardoor ik verder kon groeien.’’ Utrecht heeft een regeling met kredietverstrekkers; de gemeente neemt in bijzondere gevallen een deel van de rente op zich. De lening zorgde ervoor dat Knoop kon investeren in nieuwe voorraden en dat leidde tot groei van de omzet.

,,Het gaat heel goed. Het wordt steeds drukker, het team breidt uit en de collectie ook’’, zegt Knoop tevreden. ,,Mijn functie verplaatst zich steeds meer naar de achtergrond. We willen nog vernieuwender zijn en we zijn gestart met het maken van een podcast: Fashion Inside.

Inmiddels kunnen ook ondernemers uit omliggende gemeenten zich melden voor hulp bij Ondernemer Centraal. Coach Jansen op de Haar. ,,We weten de weg binnen gemeenten en kunnen communiceren met schuldeisers. Het feit dat iemand meekijkt, geeft vaak al energie.’’

Lees verder onder de advertentie