Nieuws Actueel

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl aan kop in lagere AEX

Just Eat Takeaway was vrijdag veruit de sterkste stijger in de AEX-index, die verder wegzakte na de verliesbeurt een dag eerder. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl won bijna 8 procent na berichten dat investeerder Apollo op zijn Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub zou azen. Kritische aandeelhouders van Just Eat Takeaway dringen al enige tijd aan op een verkoop van Grubhub.

ANP 10 juni 2022

Beleggers zijn verder vooral in afwachting van het belangrijke inflatiecijfer uit de Verenigde Staten. Daaruit moet naar voren komen of de geldontwaarding enigszins onder controle is of dat de Amerikaanse centrale bank harder moet ingrijpen. Daarnaast kauwen de markten nog na op de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Die kondigde donderdag aan volgende maand voor het eerst in jaren de rente te willen verhogen, om daarmee de inflatie te beteugelen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent in de min op 691,09 punten. De graadmeter verloor een dag eerder al 1,6 procent. De MidKap zakte 1,3 procent tot 987,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,6 procent.

Shell

Naast Just Eat Takeaway behoorde verlichtingsbedrijf Signify (plus 2 procent) tot de winnaars dankzij een adviesverhoging door analisten van Citi. Verzekeraar Aegon sloot de rij in de AEX met een min van dik 3 procent, gevolgd door ING dat ruim 2 procent inleverde.

Shell daalde 2 procent. Medewerkers van een Australisch lng-platform van het olie- en gasconcern legden het werk neer in een roep om betere arbeidsvoorwaarden. De betreffende installatie Prelude heeft de capaciteit om 3,6 miljoen ton vloeibaar gemaakt aardgas per jaar te produceren.

Air France-KLM

Air France-KLM verloor 2,1 procent. De luchtvaart weet de laatste tijd nadrukkelijk de aandacht op zich gericht door de problemen bij luchthavens en maatschappijen als gevolg van personeelstekorten. Medewerkers van de Britse prijsvechter easyJet in Berlijn legden vrijdag het werk neer. Ze zijn ontevreden over de cao-onderhandelingen. Het aandeel easyJet verloor in Londen 1,9 procent.

In Zürich zakte Credit Suisse ruim 3 procent. De Amerikaanse bank State Street heeft ontkend interesse te hebben in een overname van de door schandalen geplaagde Zwitserse bank. Eerder deze week zorgde overnamespeculatie voor een opleving van het aandeel Credit Suisse.

De euro was 1,0603 dollar waard, tegen 1,0663 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 121,83 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent duurder, op 123,56 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws