Het is voor het eerst dat een vakantiepark van de ondernemer volledig op slot gaat, schrijft het AD. Eerder werden in verschillende andere gemeenten al de horecavergunning ingetrokken en ging een nieuw gekocht park in Valkenburg nooit open. In Ommel wordt nu zowel de horeca- als milieuvergunning ingetrokken. Maar nog belangrijker: Gillis krijgt daar geen exploitatievergunning.
Dat laatste heeft te maken met nieuwe regels rond vakantieparken die de gemeente Asten vorig jaar invoerde. Die regels hielden in dat hij ook voor Prinsenmeer, dat hij 37 jaar geleden kocht, ineens een vergunning nodig had om te mogen openblijven. Bij zo’n vergunningaanvraag moet de ondernemer een zogeheten Bibob-toets doorstaan. Daarbij wordt gekeken of er een risico bestaat dat de ondernemer de vergunning misbruikt voor witwassen of criminele zaken.
Onderzoek naar belastingfraude
Voor die toets zakte Gillis. De argumentatie van de weigering moet volgens de wet geheim blijven. Maar eerder lieten vijf burgemeesters in een interview met deze site al weten dat ze helemaal klaar zijn met de ondernemer die volgens hen stelselmatig regels overtreedt. En wat mogelijk ook meespeelt, is een al jarenlang lopend Fiod-onderzoek, waarin Gillis wordt verdacht van belastingfraude.
Het besluit van de gemeente Asten heeft grote gevolgen voor bezoekers. Niet alleen moeten alle recreanten voor aanstaande zaterdag weg, ook alle mensen die illegaal op het park wonen, moeten vertrekken. Over die laatste groep zegt de Astense burgemeester Anke van Extel-Van Katwijk: „We realiseren ons ook wel dat we die mensen niet van de ene op de andere dag op straat kunnen zetten. Ze krijgen de kans om een nieuwe plek te zoeken.” In januari neemt de gemeente Asten een besluit over handhaving.
‘Peter Gillis heeft deze illegale situatie gecreëerd’
In praktijk krijgen de vaste bewoners dus een extra maand om op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. Overigens werden zij in oktober al gewaarschuwd, benadrukt Van Extel-Van Katwijk: „Toen hebben we bij al die mensen een brief op de deur geplakt dat ze er illegaal verbleven. Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van het vakantiepark. Peter Gillis heeft deze illegale situatie gecreëerd. Dus de bewoners zullen vooral naar hem moeten kijken voor oplossingen.” Om hoeveel vaste bewoners het precies gaat, is niet duidelijk.
Daarmee stort het imperium van de campingmagnaat langzaam in. Want nog eens vier gemeenten (een in Brabant, drie in Limburg) willen een exploitatievergunning van Gillis eisen. De verwachting is dat hij dan ook in die gemeenten niet door de Bibob-toets komt en de parken uiteindelijk op slot gaan.