Nieuws Actueel

Montfoortse machines maken wereldwijd friet

Gijs Kool | Foto: Marnix Schmidt 29 januari 2016

Aardappels Bedrijf

Dankzij Chinese aardappels gaan de zaken voor Kiremko goed, aldus het AD. Het bedrijf laat een nieuw bedrijfspand bouwt dat twee keer zo groot is als het huidige. "We kunnen harder groeien, maar dat willen we niet."

Kiremko-directeur Paul Oosterlaken (57) komt deze woensdagochtend net terug uit Bejing voor de ondertekening van nieuw contract met een aardappelverwerkingfabriek. Al vijftien jaar werkt Oosterlaken met China en het gaat goed. "Een aantal jaar geleden sloten we om de twee jaar een contract. Nu is het elk jaar raak."Hij wijst vanuit zijn werkkamer in Montfoort naar een luxe uitgevoerde bouwkeet die bij zijn bedrijfspand staat. "Die hebben we onlangs laten plaatsen om als vergaderruimte te gebruiken. We groeien hier echt uit ons jasje."Eerste paalMaandag gaat de eerste paal de grond in voor de bouw van een nieuw bedrijfspand voor het 50-jarige Montfoortse bedrijf. Het nieuwe pand, dat het hoofdkantoor vormt van Kiremko, wordt twee keer zo groot. Over de hele wereld zitten inmiddels vestigingen van het aardappelverwerkingsbedrijf: in Moskou, Kiev, Delhi en Bejing.Het bedrijf ontwerpt en ontwikkelt de machines die nodig zijn om van een aardappel een zak voorgebakken frites te maken. Ook ontwikkelt het bedrijf machines om aardappelpuree en chips te maken.Voorgebakken fritesHet bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met voorgebakken frites. In totaal zijn daar zo'n tachtig tot honderd machines voor nodig, die het bedrijf ontwerpt en bouwt. "Dat zijn machines die snijden, sorteren, voorbakken, keuren, chemicaliën toevoegen om verkleuring te voorkomen, die de friets een suikerbad geven en die controleren of er geen frietjes met zwarte stukjes tussen zitten, want dat pikt de consument niet", legt Oosterlaken uit.Het verwerken van aardappels tot voorgebakken friet was al vanaf het begin van Kiremko de voornaamste tak. Het bedrijf stamt af van Kirema uit Kamerik. "In 1976 ben ik in het bedrijf gekomen. Eenmaal met aardappels in de weer, kunnen we er ook wel wat chips en vlokken bij gaan doen, dachten we."

AardappeltelersDe extra bedrijvigheid in China komt door een oproep van de Chinese regering. Deze wil dat de Chinezen zelf hun aardappels tot friet verwerken in plaats deze te importeren. Chinezen oogsten 88 miljoen ton aardappels per jaar.Ter vergelijking: Nederland, tiende op de ranglijst van grootste aardappeltelers, oogst per jaar zo'n zeven tot acht miljoen ton per jaar. Als het gaat om de verwerking van ie aardappels tot frietjes, dan rent Nederland wel voorop. "Nederlanders verwerken 350 ton aardappels per uur. In China is dat gemiddeld 45 ton per uur. Dus daar valt nog heel wat te winnen", legt Oosterlaken uit.Extreme groei lonkt dan ook voor het bedrijf, maar daar is Oosterlaken erg terughoudend in. "Een werknemer die kiest voor ons bedrijf heeft vier tot vijf jaar nodig om zich goed in te werken. Als we te hard groeien en de kwaliteit niet meer bijhouden, gaat het flink mis. Dat mag niet."Dikwijls is Oosterlaken te vinden in een handelsdelegatie. Zo ontmoette hij de koning. "Toen de Chinese president in Nederland was mocht ik aanschuiven bij het staatsbanket. Dat is heel bijzonder, in een pinguïnpakje naar het Paleis op de Dam. Maar de rest loopt ook in zo'n pakje, dus dat valt niet op", vertelt Oosterlaken met een lach. Of ze allemaal zo nuchter zijn in zijn bedrijf? "Uiteindelijk zijn we allemaal boerenzonen. Het liefst loop ik in onze bedrijfskleding. Soms kan het niet anders."