Nieuws Actueel
Mosselvisser wil af van herverdeling

Vanaf 2020 mag mosselvisserij alleen nog maar met nieuwe duurzame technieken. De mosselsector protesteert. Dat meldt de PZC woensdag.
Opnieuw komt de rechter aan het woord over het herverdelen van de locaties voor mosselzaadinvanginstallaties (mzi's) in de Waddenzee. Binnen zes weken bepaalt de rechtbank in Breda of de mosselvissers terecht klagen over het nieuwe beleid van het ministerie van Economische Zaken.
Prins & DingemansePunt van inzet: wat moet er gebeuren als straks de overgangsperiode tussen niet-duurzame en duurzame mosselvisserij klaar is en er echt niet meer mag worden gevist op de bodem. Onder meer Prins & Dingemanse is boos. Samen met mosselzaadinvanger Kees Groot (West6) was dat bedrijf de eerste die zich met mzi's bezighield. Andere bedrijven waren sceptisch en begonnen er pas jaren later mee, toen er inmiddels een convenant was gesloten waarin bepaald werd dat mosselvisserij vanaf 2020 alleen nog maar mag met gebruik van nieuwe duurzame technieken.
In april heeft het ministerie nieuwe regels gemaakt, nadat de Raad van State de vorige besluiten vernietigde. De twee zogenaamde pioniers zijn nu kwaad, omdat ze alle percelen, waarop ze lang geleden eigenlijk een vergunning voor onbepaalde tijd hadden, gaan kwijtraken. Het ministerie gaat ze afpakken en herverdelen onder de traditionele mosselvissers.
CompensatieDie laatste zijn weer niet blij, omdat ze stellen dat ze mogelijk niet volledig worden gecompenseerd voor het experimenteren met mzi's sinds 2005. Bovendien stellen sommige bedrijven, zoals Roem van Yerseke, Mosselbank en De Koning, dat ze misschien wel niet tot de pioniers behoorden, maar toch al eerder met mzi's aan de gang gingen dan veel van de bedrijven waarmee ze nu over één kam worden geschoren.
Directeur Anton van Oost van het Mosselzaadbedrijf van Prins & Dingemanse - dat in een andere bv zit dan het moederbedrijf - probeerde de hele disussie te vereenvoudigen. ,,Wij hebben een vergunning gekregen om op 55 hectare mzi's te plaatsen. Daar hebben we in geïnvesteerd, daar hebben we mee geëxperimenteerd en uiteindelijk maken we daar nu winst mee. En nu wordt zomaar je bedrijf afgepakt en herverdeeld.''
De rechter beslist binnen zes weken of het nieuwe beleid van het ministerie van Economische Zaken stand kan houden.