Nieuws Actueel

Multinational op Zenkeldamshoek in Goor

Een multinational die zijn Europese kantoor in het rustieke Goor vestigt: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar sinds 1 februari is het realiteit. Het Chinese bedrijf Hangzhou Century opende die dag de deuren van zijn Europese hoofdkantoor op industrieterrein Zenkeldamshoek. Het bedrijf staat genoteerd aan de beurs van Shenzhen, heeft een beurswaarde van twee miljard en heeft 'enkele tientallen miljoenen euro's omzet in Europa'.

Van onze redactie 12 februari 2016

Henny kranenberg lars smook 1

Aan het roer staat Gorenaar Henny Kranenberg, die het Europese hoofdkantoor gaat opbouwen. "Century Retail is een bedrijf dat doet in anti-winkeldiefstalinbraaksystemen en toebehoren", vertelt directeur Henny Kranenberg (56) in zijn gloednieuwe kantoor aan de Klavermaten. "Je kunt daarbij denken aan alles dat piept en loeit zodra je iets uit een winkel steelt. De elektronische tags in kleding bijvoorbeeld, of de plastic bakken om de scheermesjes bij de drogist. Ook doen we in elektronische poortjes en in elektronische prijskaartjes, waarbij je prijzen ineens centraal kunt aanpassen. Sommige elektronicagiganten hebben ze."

Hoofdkantoor EuropaKranenberg kent het Chinese bedrijf, dat vijftien jaar geleden werd opgericht door Lu Nan, via zijn voormalige werkgever Nedap. Voor dat bedrijf woonde hij vier jaar in Shanghai, waar hij Lu Nan en zijn bedrijf leerde kennen. "Century wilde de markt op in Europa. Het bedrijf leverde er al wel. Maar om meer feeling met de markt te krijgen, moest er een hoofdkantoor in Europa komen. Of ik dat wilde gaan doen. Ik zou toch al teruggaan naar Nederland en vond dit wel een uitdaging."

TwenteAanvankelijk zat er een kantoor in Malmö, omdat Century daar net een ander bedrijf had overgenomen. Maar logistiek gezien was dat niet handig. Goederen komen aan in Europa via de haven van Rotterdam. Van Rotterdam zou het naar Göteburg en vervolgens naar Malmö getransporteerd moeten worden, waarna het naar klanten in Europa zou gaan. "Erg omslachtig. De keuze voor Nederland was dus snel gemaakt", zegt Kranenberg. "De keus voor Goor is eigenlijk toevallig. Aanvankelijk hadden we ons vizier gericht op het midden of het westen van het land. Utrecht of Rotterdam misschien. Maar later dacht ik: 'Waarom geen Twente?' Er zijn binnen anderhalf uur meerdere luchthavens te bereiken en de verbinding via de A1 naar Duitsland is heel goed. Twente is strategisch dus een heel goede locatie. We hebben bij verschillende panden op verschillende terreinen gekeken. Dit pand was het meest geschikt. Dat het toevallig ook in mijn woonplaats is, is mooi meegenomen. Maar het is geen overweging geweest."

WerkgelegenheidMomenteel telt de Europese vestiging van Century zeven werknemers. "We zijn nog klein, maar we hopen te groeien en veel werkgelegenheid te bieden aan de regio. Het is de bedoeling dat we op de benedenverdieping een experience center maken waar klanten direct kunnen ervaren wat onze producten doen. Verder willen we hier trainingen gaan geven voor klanten en installateurs. En op termijn, maar dan praat ik over de verre toekomst, willen we hier ook productontwikkeling gaan doen. Maar eerst het merk Century maar eens in de markt zetten."

Anti-winkeldiefstalsystemen blijven nodig, ondanks dat steeds meer winkels de deuren sluiten. Kranenberg: "Je merkt dat winkels de omslag maken van winkel naar showroom met onlineshop. Waar goederen geshowd worden, moeten ze ook beveiligd worden."

Foto: Henny Kranenberg (Lars Smook)