Nieuws Actueel

MVO-directeur: 'Rutte en retail-CEO's leiders van de vorige eeuw'

Hij draagt een donkerblauw recyclebaar pak van DutchSpirit, is vegetariër en zelfs zijn gsm is ecologisch verantwoord. Willem Lageweg is een beschaafde man, een rasoptimist. Overal waar hij de afgelopen jaren sprak, stak hij de loftrompet over bedrijven die zich inzetten voor een betere wereld. Nu hij vertrekt als directeur en zzp'er wordt, voelt het boegbeeld zich eindelijk vrij om de wereldvervuilers aan de schandpaal te nagelen.

Natasja de Groot 13 juni 2016

Willem Lageweg mvo nederland directeur

Is uw missie volbracht?"Ik blik positief terug. Van de 2400 aangesloten bedrijven doen velen spectaculaire dingen. Zo is Unilever bezig de omzet te verdubbelen en de CO2-uitstoot te halveren. Maar we moeten nog 80 tot 90 procent van de weg naar klimaatneutraal afleggen. Dus ergens ben ik ook niet tevreden."

Waar gaat het mis?"Sommige leiders leven nog in de vorige eeuw, ze handelen puur prijsgedreven en kortetermijngericht."

Namen en rugnummers graag..."Eerst drie positieve voorbeelden: topman Feike Sijbesma van DSM, Paul Polman van Unilever en Meiny Prins van Priva. Dan drie fossiele leiders: premier Rutte, Aalt Dijkhuizen van de topsector Agri&Food, en de ceo's in de retailsector."

Wat doen ze verkeerd?"Elektronicaketens en supermarkten sturen niet of nauwelijks aan op een duurzame inkoop van grondstoffen en producten. Dan over Dijkhuizen. Hij benadrukt nog steeds eenzijdig het belang van de grootschaligheid in de land- en tuinbouw, terwijl we weten hoe dat de bodem, de dieren en de boeren uitput. Hij zou meer steun moeten bieden aan biologische boeren en ondernemers die streekproducten maken. Tot slot: Rutte is te laf om écht te kiezen voor duurzaamheid als speerpunt."

Dat zijn nogal stevige uitspraken. Is het niet een beetje gemakkelijk om dat te doen, juist nu uw afscheid nadert?"Ik vond het als directeur van MVO Nederland niet zo nodig, dat naming-and-shaming. Nu ik een vrijere rol heb, zal ik mij vaker kritisch laten horen."

Waarom?"Het gaat niet snel genoeg. Dat maakt mijn toon harder. Het is goed om mensen aan te spreken en te zeggen 'en nu is het wel een keer klaar'. Wij voelen de pijn van klimaatextremen misschien nog niet zo, maar ook Nederland zal mee moeten."

Nederland bungelt onderaan de lijstjes als het gaat om groene energie. Waarom staat ceo Ben van Beurden van Shell niet in uw top 3 van fossiele leiders?"Ik heb heel veel kritiek op Shell, dat met zijn rug naar de toekomst staat. Dat is zonde, want we hebben dit soort bedrijven hard nodig. De directie mist leiderschap. Ze zijn bezig een oud verdienmodel uit te melken tot de laatste druppel. Het is alleen maar druk met het oppompen van olie en uitstoten van CO2. Ik snap niet hoe je dat als leider kunt laten gebeuren."

Wellicht omdat het lastig is om een olietanker van koers te laten veranderen?"Ze hebben in het verleden een groenere koers gevaren, maar daar zijn ze van afgestapt. De leiding wil coûte que coûte vasthouden aan het dividend van beleggers, er moeten zelfs mensen uit om dat te kunnen betalen. Dat valt niet uit te leggen. Het is crimineel wat Shell doet. Ze zadelen de wereld op met opwarming van de aarde. Ze zetten de gezondheid van mensen op het spel, hollen de natuur uit en buiten hele leefgemeenschappen uit. Een bedrijf dat hierin anno 2016 volhardt, verliest het recht op maatschappelijke steun als het misgaat."