Nieuws Actueel
MyLaps drie keer zo groot na invoeren abonnementsmodel
Wie op tv naar motorsport, wielrennen of schaatsen kijkt, heeft zich vast weleens verbaasd over de nauwkeurige registratie van de doorkomst- en finishtijden van de atleten. In veel gevallen is het Haarlemse Mylaps daarvoor verantwoordelijk. Dat schrijft het AD.

'Een soort mini Apple'', zo noemt CEO Bas van Rens Mylaps. “Het bieden van betrouwbaar materiaal, het bundelen van techniek, ontwikkeling en commercie, en het instappen aantrekkelijk maken door betaalbare abonnementsvormen, dat is wat wij proberen te doen", zegt hij op het hoofdkantoor in Haarlem.
Diensten
Anders dan de Californische techgigant maakt Mylaps geen computers, telefoons of muziekspelers, maar apparaten en systemen die tot op de milliseconde berekenen hoe snel een atleet zich op een parcours beweegt. “Mylaps levert zowel hard- als software en internetdiensten", vervolgt Van Rens, die het bedrijf nu tien jaar leidt. “We hebben hele goede hardware en daarop draait bijna gratis software. Maar die software voegt weer zó veel toe, dat de klanten vaak bereid zijn te betalen voor de premiumversie."
Techniek
Sinds Mylaps in 2008 ontstond uit een fusie van AMB i.t. (1982) en ChampionChip (1993) mag het bedrijf zich de grootste ter wereld noemen op het gebied van sporttijdwaarneming. De Haarlemmers voorzien onder meer de MotoGP, Nascar en de Olympische Spelen van materiaal, maar ook bij talloze wielertoertochten, triathlons en hardloopwedstrijden die dit voorjaar plaatshebben, wordt hun techniek gebruikt. Jaarlijks gaat het in totaal om tienduizenden evenementen.
Visie
Dat was precies wat Van Rens voor ogen had toen hij kort na zijn aantreden bij AMB i.t de fusie voorstelde. “Dat bedrijf deed al veel in gemotoriseerde sport, maar was nog beperkt actief in massasport, ChampionChip wel. Mijn visie was om ons veel meer toe te leggen op diensten. Daarvoor heb je massa nodig, want apps kun je nu eenmaal niet voor hele grote bedragen verkopen. Door het samengaan met ChampionChip bedient Mylaps nu beide markten."
Modeltreinbaan
Elke sport heeft natuurlijk zijn eigen eisen. Een motorcrosser en een hardloper kunnen onmogelijk gebruikmaken van dezelfde hardware. In een auto of motor wordt vaak een zender/transponder geplaatst, maar veel van de transponders die Mylaps voor hardlopers of schaatsers ontwikkelt, zijn niet groter dan een fietslampje of een sticker. Het testen van materiaal gebeurt op het hoofdkwartier op modeltreinbanen, maar vooral in het (amateur)veld.
Chip
“Daarbij laten we een nieuw systeem parallel lopen met het huidige. Als we een nieuwe chip ontwikkelen, moet die in beide systemen kunnen functioneren. Zo zorg je dat de uitwisselbaarheid goed gaat. Daarnaast kijk je zo hoe je om kunt gaan met weersomstandigheden en of de tijden nauwkeurig worden doorgegeven."
Omslag
Het vernieuwen van hardware is niet altijd even makkelijk geweest voor Mylaps. Van Rens: “We merkten dat de transponders heel vaak lang in het veld bleven en dat maakte innoveren lastig. Zes jaar geleden hebben we daarom besloten ons businessmodel aan te passen. Wij zagen dat door het introduceren van een abonnementsvorm, de drempel lager zou worden om een nieuwe transponder aan te schaffen, als er nieuwe functionaliteit beschikbaar kwam.'' In Noord-Amerika, waar men al gewend was om in termijnen te betalen, koos na de introductie 88 procent van de klanten voor de abonnementsvorm. Ook in Europa nam de interesse snel toe. Voor deze koerswijziging liep de vraag naar Mylaps-producten volgens Van Rens nog sterk terug. “Maar door het abonnementsmodel hebben we naast de high end amateurklassen ook de low end amateurklassen bereikt. Zo is Mylaps sinds mijn aantreden drie keer zo groot geworden."
Winst
Volgens Van Rens is in het laagste amateursegment nog meer winst te behalen. “Als je puur kijkt naar tijdwaarnemingssystemen, dan zijn wij een enorm bedrijf. Maar als je kijkt naar alle toeleveringen die bij sportevenementen kunnen worden geboden, dan is de markt plots tien keer groter. Daarom is het aantrekkelijk om na te denken over het bieden van foto- en videodiensten, of iets anders dat een extra dimensie aan amateurevenementen toevoegt.''
Mylaps
- Opgericht in 2008
- 150 werknemers
- Gevestigd in Haarlem
- 20.000.000 atleten en racers nemen jaarlijks deel aan evenementen die met MYLAPS systemen getimed worden.
- 700.000 sporters maken regelmatig gebruik van mylaps.com om hun tijden en racedata te analyzeren en delen met hun vrienden.