Nieuws Actueel

Na 16 jaar toch nieuwe winkels in Etten-Leur

Bouwplannen die de nodige tegenslag kenden. Maar toch hun mijlpaal haalden op een lente-achtige winterdag in Etten-Leur, meldt BN De Stem.

Herbert Kats 18 februari 2016

Bisschopsmolenstraat winkelgebied etten leur nieuwbouw bouwplannen

Projectontwikkelaar, bouwer én wethouder draaiden er niet omheen: voor de nieuwbouw van winkels in de Bisschopssmolenstraat was het gisteren een meer dan heuglijk moment. Temidden van veel betrokkenen én een forse delegatie uit de Etten-Leurse politiek werd gevierd dat het project 'het dieptepunt' had bereikt. Anders gezegd: de vloer van het parkeerdek is klaar.

Aanvulling"Het is weer eens iets anders", erkende wethouder Ron Dujardin, die samen met burgemeester Heleen van Rijnbach de honneurs voor het gemeentebestuur waarnam. "We staan hier nu in de diepte, een plek die een mooie en veilige parkeerkelder gaat worden." Volgens de wethouder een 'welkome aanvulling' op de parkeercapaciteit in het winkelgebied van Etten-Leur.

Tot de officiële handelingen hoorde dat de ambtsdragers even hielpen de eerste peiler van de garage op z'n plek te zetten. "Helemaal uit Duitsland aangevoerd", verzekerde projectleider Maikel Foesenek, die ook als ceremoniemeester fungeerde.

V&DWethouder Dujardin schetste een proces dat hij ook nog als raadslid van nabij meemaakte. "Het begon in 2000." Vijf jaar later werd in de raad hevige discussie gevoerd over de komst van een nieuwe supermarkt in deze winkelstraat, riep hij in herinnering. Vanaf 2013 kwam de uitvoering van het plan echter op toeren. Afgelopen jaar maakte sloop de weg voor nieuwe winkels en een parkeergarage vrij.

Directeur Rene Maas van Maas-Jacobs uit Zundert gaf tegenover de circa honderd genodigden toe dat hij na het kopen van de locatie verwachtte 'binnen enkele jaren een mooi plan af te ronden'. Het liep anders en het project veranderde vele malen van vorm. "Ik moest keer op keer werken aan voldoende draagvlak, aldus Maas. "Het is goed dat het nooit gelukt is een V&D binnen te halen", maakte hij een bitterzoete balans op. De Dirk-keten omschreef Maas als 'grote drager' van het project. "Jammer dat de directie vandaag niet aanwezig kan zijn."

Dominante factorToch was er een duidelijk teken dat de supermarkt een dominante factor in het project is. Als stuntje was een een houten kist klaargezet. Toen die was weggetakeld verscheen een enorme vuurrode boodschappentas met Dirk erop. "Daar mogen ze mee doen wat ze willen", zei Maikel Foesenek desgevraagd. Het zou leuk zijn als de mega-tas een plekje bij de nieuwe winkels krijgt, opperde hij.

Bouwer Maas-Jacobs verwacht dat de oplevering van de nieuwe winkels in de Bisschopsmolenstraat rond oktober een feit is. Dujardin: "Ik hoop dat we dan kunnen genieten van een mooi nieuw stukje Etten-Leur."