Nieuws Actueel

Na 30 jaar neemt Middelburg afscheid van slager Brouwer

Na dertig jaar stopte de Middelburgse slager David Brouwer. Bij hem kon je terecht voor biefstuk en speklappen, maar ook voor varkenskop.

EMILE CALON | Foto: Ruben Oreel 23 januari 2017

Slager brouwer

David Brouwer moet niet lang nadenken als hem gevraagd wordt wat het meest onderschatte vlees is: ,,Varkenswangen. Dat is zo lekker." Tot zaterdag verkocht hij nog regelmatig wangetjes. Vanaf vandaag niet meer want hij is dit weekeinde gestopt als slager. Hij is bijna 62 jaar en vindt dat het genoeg is geweest. ,,Nu kan ik, als het morgen lekker weer is, gewoon een stukje wandelen of fietsen. Moet ik niet meer wachten tot zondag."

Goed stuk vlees

Hij volgde dertig jaar geleden zijn vader op die ook al dertig jaar slager aan de Dam in Middelburg was. Bij David Brouwer kon je altijd terecht voor een goed stuk vlees. Niet alleen voor de klassieke vleessoorten als biefstuk, tartaar, speklappen en rollade. Maar ook voor vlees dat in de supermarkt niet is te krijgen zoals varkenskop en -poten. Hij vertelt glimlachend dat ook Roemenen en Bulgaren naar hem kwamen om dat soort vlees te koppen. ,,Net als varkensoren en -neus. Zij waarderen dat vlees nog en maken er de heerlijkste gerechten van."

Bavette

Bavette, dat is volgens hem rundvlees dat ook nog maar door weinig mensen op waarde wordt geschat. Bavette is afkomstig uit de zogenaamde 'vang', vlees aan de onderkant van de koe. Het heeft een wat grovere structuur maar smaakt goed, zo vertelt hij. En varkenswangen, nog niet eens zo lang geleden was dat een gekend hoofdgerecht. Ze zijn volgens hem smaakvol en boterzacht en ideaal om te gebruiken in een stooppot.

Hertenvlees

Hertenvlees verkocht hij ook veel. Jagers die actief zijn in de bijvoorbeeld De Manteling van Walcheren verkochten de achterkant van een hert aan de restaurants en met de voorkant kwamen ze naar Brouwer. ,,Ik maakte veel hertenstoofvlees. Dan kookte ik de nek tot het vlees eraf viel. Dat ging dan in een stoofpot of in de kroketten."

Extra inslaan

De laatste dagen had Brouwer het ontzettend druk. Veel vaste klanten kwamen extra inslaan omdat ze zijn vlees gaan missen. Zoals Corine Peeters uit Goes. ,,Ik heb extra ruimte in de vriezer gemaakt voor zijn stoofpotten." Monique de Hamer (Middelburg): ,,Ik ga hem missen. Hij heeft zulk lekker vlees", vertelt ze zaterdag als ze met een volle tas de winkel verlaat. ,,Ik heb dan ook wat extra ingeslagen." Ze zegt dat vooral haar man hem echt gaat missen. ,,Want hij is bij ons de vleeseter. Hij vertelt altijd dat hij proeft of het vlees van Brouwer is of van een andere slager." Ze kwam als jong meisje al bij Brouwer senior om vlees te kopen. ,,Had ik een boekje bij me met de bestelling. Want ik kon dat natuurlijk niet allemaal onthouden." Ze vertelt ook dat buurtbewoners bij Brouwer vaak een kopje thee of koffie kwamen drinken. ,,Dat stond voor hen klaar."

Vaste adressen

Brouwer had zijn vaste adressen waar hij zijn vlees haalde, zoals een varkensfokker op Tholen. ,,Daar kwam ik al jaren. Hij zorgde goed voor zijn dieren en dat merk je aan het vlees." Hij geeft aan dat hij die varkensfokker meer betaalde dat de markprijs. ,,Maar hij leverde dan ook kwaliteit." Hij laat zich vervolgens enigszins laatdunkend uit over het vlees dat wordt geleverd door de supermarkten. ,,Wordt zo goedkoop mogelijk ingekocht en zo duur mogelijk verkocht."