Nieuws Actueel

Na commotie over wangedrag: Sanderink treedt af bij Centric en Oranjewoud

Gerard Sanderink treedt terug als bestuurder van zijn bedrijven Centric en Oranjewoud. Dat maakten beide bedrijven maandagmiddag zelf bekend. ,,Wat we met deze reset willen creëren is rust en ik ga ervan uit dat die nu snel terugkeert”, zegt Herman Spenkelink, RvC-voorzitter van Oranjewoud, in Tubantia.

Angelique Kunst (Tubantia) 4 januari 2021

Gerard sanderink centric oranjewoud afgetreden

Foto: Nederlandse Freelancers/Tubantia.

Sanderink kwam vorige week in opspraak toen bleek dat hij zich ernstig had misdragen tijdens een bezoek van de deurwaarder. Die kwam beslagleggen op bewijsmateriaal, maar dat werd ter plekke door Sanderink vernietigd. Ook bedreigde de Twentse multimiljonair bij die gelegenheid een politie-inspecteur die de deurwaarder assisteerde.

RvC Oranjewoud: ‘Lastig en pijnlijk besluit’

Sanderink werd de afgelopen dagen in gesprekken met zijn Raad van Commissarissen zeer dringend verzocht om terug te treden. Enschedeër Herman Spenkelink, voorzitter van de RvC van Oranjewoud, spreekt van ‘een lastig en pijnlijk besluit’ dat hij en collega-commissaris Wim te Kamp hebben genomen. „We hebben Gerard er gelukkig van kunnen overtuigen dat dit het beste is voor de bedrijven van Oranjewoud. Hij had er uiteindelijk wel begrip voor dat dit nodig is.”

Lees ook: Dossier Sanderink (Centric, Strukton): 'Ernstige bedreiging en vernietiging bewijsmateriaal'

Sanderink wordt toegang tot kantoor niet ontzegd

Volgende stap is kijken wie de taken van Sanderink moet overnemen. „Daarvoor denken we nog wel twee weken, of iets meer nodig te hebben.” Sanderink zal zich niet meer bemoeien met de dagelijkse leiding van Oranjewoud, zo is afgesproken. Maar de toegang tot de kantoren is hem niet ontzegd, zegt Spenkelink. „Nee, dat zou belachelijk zijn. Hij is grootaandeelhouder en dat blijft hij ook. Wat we met deze reset willen creëren is rust en ik ga ervan uit dat die nu snel terugkeert.”

Bij Sanderinks ict-bedrijf Centric is al wel een opvolger gevonden, zo blijkt uit een mededeling op de site: „Met ingang van vandaag heeft Gerard Sanderink zijn bestuurlijke taken bij Centric neergelegd. Louis Luijten, non-executive boardmember van Centric, neemt zijn rol over als voorzitter van de one-tier board. Aanleiding voor het terugtreden is de ontstane onrust rond zijn persoon. Sanderink vindt deze commotie niet in het belang van het bedrijf Centric en wil met deze stap rust creëren.”

Lees ook: Dossier Sanderink: rechter eist vernietiging dubieus rapport door Centric-topman

Rol van 'cybercharlatan' Rian van Rijbroek

Sanderink gedraagt zich al twee jaar buitensporig, sinds hij een relatie heeft met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek. Zij stuurde uit zijn naam warrige e-mails naar invloedrijke personen in Nederland. Tijdens het bezoek van de deurwaarder bleek bovendien dat zij al zijn wachtwoorden beheert. Hoewel ze geen formele functie heeft binnen zijn bedrijven, is haar invloed op de Twentse topman dus groot.

Verwarring over jaarrekening

Sanderink ontsloeg de afgelopen twee jaar de complete bestuurlijke top van Centric en zaaide verwarring over de jaarrekening. Hij beschuldigde zijn ex-vriendin Brigitte van Egten van fraude, diefstal en betrokkenheid bij de porno-industrie. In de vele rechtszaken die hij voerde tegen voormalige vertrouwelingen legde hij vonnissen van diverse rechters naast zich neer.

Toen hij zich misdroeg bij het deurwaardersbezoek was voor zijn toezichthouders de maat vol. De bedrijven lijden door Sanderinks gedrag ernstige reputatieschade, de winsten kelderen en goede medewerkers lopen weg. Toezichthouders kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als een bedrijf schade lijdt door wanbeleid. Er zat dus voor zijn RvC bij Oranjewoud en zijn medebestuurders bij Centric weinig anders op dan hem op non-actief te stellen.

Lees ook: Onafhankelijke onderzoeken Centric-topman Sanderink waren vooral níet onafhankelijk

Procedure bij Ondernemingskamer

Sanderink had als grootaandeelhouder van zowel Centric als Oranjewoud zijn toezichthouders kunnen ontslaan, maar dan had hij zeer waarschijnlijk een procedure tegemoet kunnen zien bij de Ondernemingskamer (OK). Dat is een speciale afdeling van de rechtbank in Amsterdam, gericht op bedrijven. De OK kan in geval van nood razendsnel werken en heeft vergaande bevoegdheden.

Zo had de kamer Sanderink tijdelijk kunnen schorsen of zijn stemrecht op de aandeelhoudersvergadering kunnen ontnemen, als er voldoende aanwijzingen waren dat de topman niet meer in staat was tot redelijk functioneren.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.