Nieuws Actueel

Nachtbakker Verboom razend populair bij uitgaanspubliek

Het is zaterdagmorgen half vijf (voor de vaste bezoekers is het nog vrijdagavond) als de Amsterdamse bakker Ron Verboom zijn eerste broodje verkoopt. Razend populair is hij onder jong uitgaanspubliek, sinds onlinemagazine Vice er deze zomer over schreef. Het Parool nam er een kijkje.

Eva Hofman en Tim Luimes | Foto: Rink Hof 26 september 2016

Nachtbakker verboom amsterdam openingstijden

"Als je dat broodje uitkotst, betaal je hem zelf, hè?" schreeuwt de ene dronken jongen tegen de andere. Het broodje filet americain met ui, ei en mayonaise wordt gehurkt tegen de muur verorberd.

Half vijf

Op de deuren van de bakkerij op de kruising van de Ceintuurbaan en de Ferdinand Bolstraatstaat staat dat hij om half zeven opengaat. Op zaterdag gebeurt dat echter al om half vijf. Anderhalf uur voor het eigenlijk mag.

Geen overlast

Bij Ron Verboom (48) is er vannacht al vijf kilo filet americain doorheengegaan, vertelt hij trots. Overlast van vroege gasten lijkt er niet te zijn, althans volgens de politie. Die komt voor half zeven zeker drie keer met een busje langsgereden, maar stopt niet. "Gisterochtend kwam een agent vragen of ik de winkel alvast kon openmikken, want hij had trek in een broodje," zegt de bakker grijnzend.

Dealtje

Kenners van de bakkerij weten het zeker: Verboom heeft 'een dealtje' met de politie, dat kan niet anders. De openingstijden worden door handhavers gecontroleerd, maar zijn 'geen prioriteit'. Overlast is wel een prioriteit, maar daar wordt blijkbaar geen melding van gedaan.

Respect

Bovenbuurman Daan Gorter (33) maakt ook geen punt van de openingstijden. "Dit is een van de drukste kruispunten van Amsterdam, er komt elke paar minuten een tram voorbij en er wordt gebouwd aan de Noord/Zuidlijn, dus van Ron heb ik echt geen last." Onder de lallende bezoekers is het ook bekend dat Verboom 'die shit onder controle' heeft. "Ze hebben het respect voor mij om hun ruzies buiten uit te vechten," zegt Verboom. Ingo Plantijdt (22) woont om de hoek en vindt Ron Verboom 'echt een ding'. "Laatst was het hier zo fucking druk dat ik ben weggegaan."

Omzet

In de twee uurtjes die Verboom illegaal open is, maakt hij net zo veel omzet als op een normale dag. Bang voor represailles vanuit de gemeente is hij niet. "Laat die handhaving maar komen, wat willen ze doen?"

Gerelateerde artikelen:

Wijkbakkerij met internationale klantenkringHoreca in Etten-Leur worstelt met strikte regels