Nieuws Actueel

Nachtleven in Den Haag moet 'bruisender'

Om het Haagse nachtleven uit het slop te trekken moeten meer kroegen en clubs open kunnen tot het ochtendgloren, vindt de lokale politiek. Er komt een onderzoek. "Nu is er weinig aanbod na tweeën, dat is raar voor een grote stad." Dit bericht het AD vrijdag.

Lex de Jonge en Niels Klaassen 12 februari 2016

Uitgaan Den Haag Bruisend

Er moet meer reuring komen in de binnenstad, vindt de meerderheid van de gemeenteraad. Het recept: meer nachtelijke feestjes. "Het Haagse nachtleven is na tweeën al jaren redelijk beperkt", vindt D66-er Daniël Scheper. "Terwijl toeristen, studenten en expats graag willen uitgaan. Dan moet het nachtleven bruisend zijn."

Volgens de huidige regels kunnen alleen kroegen en clubs op het Plein, Grote Markt, Buitenhof, Spui en de boulevard van Scheveningen zelf beslissen hoe laat ze open en dicht gaan. De raad wil dat gebied nog dit jaar bij wijze van proef uitbreiden naar meer plekken in de binnenstad. En als dat goed bevalt, wordt het definitief, zegt HSP-fractieleider Peter Bos: "Dat er zo weinig aanbod is na tweeën is raar voor een grote stad."

JuliDik tweederde van de raadsleden denkt er net zo over, maar het stadsbestuur aarzelt. Eerst moet duidelijk zijn of de bewoners, ondernemers, bezoekers en - belangrijk - de politie ook voorstander zijn. Daarom wil wethouder Karsten Klein (CDA, horeca) tot de zomer de tijd nemen voor een onderzoek.

Nu al starten met een proef, zoals de meerderheid van de politiek het liefst wil, gaat Klein te ver: "We moeten niet zomaar gaan experimenteren." Pas in juli beslist de gemeenteraad dus over ruimere openingstijden.

Niet verplichtVolgens de fracties is het niet de bedoeling dat de ondernemers straks verplicht tot laat open blijven. Bos: "Ze moeten kunnen zeggen: joh, het is gezellig, we blijven vanavond een uurtje langer open."

Voorzitter Maarten Hinloopen van Koninklijke Horeca Den Haag is blij met het initiatief. Wel vraagt hij zich af of er straks meer zaken tot diep in de nacht open zullen zijn. "Het probleem is niet zozeer die nachtvergunnig, maar de buurman of -vrouw: heb je mensen die fanatiek klagen over lawaai, dan kun je het wel schudden."

De ruimere openingstijden moeten volgens de politiek in ieder geval gepaard gaan met strikte handhaving op overlast, zodat de binnenstadbewoners niet de dupe worden. Marieke de Jong van Buurtoverleg Het Oude Centrum klinkt wat moedeloos: "Voor ons is de situatie heel zorgelijk. De gemeente wil naar 60 procent horeca in Chinatown, een verdubbeling van wat nu mag! En dan ook nog tot diep in de nacht open? We vrezen het ergste."