Nieuws Actueel

Je kunt nergens ter wereld zo goed ondernemen als in Nederland

Nederland heeft voor de tweede keer op rij de beste condities ter wereld om te ondernemen. Dat blijkt uit de Global Entrepreneurship Monitor 2017/2018. Ten opzichte van 2016 zijn met name de toegang tot financiering en overheidsondersteuning voor ondernemers verbeterd.

Martijn Lentz 8 maart 2018

Stefan stefancik 297983 unsplash

In de Global Entrepreneurship Monitor (GEM) van 2015 bezette Nederland de tweede plaats. Zwitserland voorop. Daarvoor stond Nederland op positie drie (2014; 2013; 2012), 5 (2011) en veertien (2009). De score van Nederland is met 3,3 procent gegroeid ten opzichte van 2016. Indonesië en de Verenigde Arabische Emiraten stormen de top drie binnen en stoten Zwitserland en Estland naar plaatsen vier en vijf.

Infrastructuur

Nederland doet het met name goed door de aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs, overheidsondersteuning voor ondernemers en een goede infrastructuur.

Lees ook: Duurzaam ondernemen hoeft geen extra geld te kosten. Integendeel!

Betere toegang tot financiering en overheidsondersteuning

De toegang tot financiering, overheidsondersteuning en commerciële en professionele infrastructuur zijn verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Nederland staat in de GEM bekend als een door innovatie gedreven economie. Voor innovation-driven economieën liggen de grootste beperkingen voor ondernemerschap volgens GEM in ondernemerschapsonderwijs op de basisschool, overheidsbeleid op gebied van belastingdruk en regelgeving, R&D transfer en ondernemingsfinanciering. Juist op deze punten doet Nederland het relatief goed.

Beperkingen

Naast inzicht in het ecosysteem voor ondernemers, brengt de GEM ook ondernemerschapsintenties en ambities in kaart. Daar is nog wat te winnen. Het valt op dat Nederlanders wel kansen zien in het ondernemerschap (plaats 4 van 54), maar in vergelijking relatief lage intentie hebben om te ondernemen (plaats 46), hun competenties laag inschatten (plaats 36) en relatief meer angst hebben om te falen (plaats 42).