Nieuws Actueel

FNV-voorzitter Elzinga: 'Komen werkgevers niet over de brug, dan veel meer stakingen'

De verhoudingen tussen werkgevers en werknemers staan 'behoorlijk op scherp'. Tuur Elzinga, voorzitter FNV, in het tv-programma Buitenhof: ,,Als werkgevers niet over de brug komen, zullen veel meer stakingen volgen."

ANP 2 oktober 2022

ANP021022073 1

FNV-voorzitter Tuur Elzinga. Foto: ANP.

Acties bij de Nederlandse Spoorwegen hebben volgens FNV-voorzitter Tuur Elzinga laten zien dat staken loont. De NS kwam met een veel hoger cao-bod na een reeks werkonderbrekingen, die het treinverkeer in Nederland meermaals stillegden.

Staking de Bijenkorf

Volgens Elzinga is de bereidheid om te gaan staken ook groot doordat de sterk gestegen inflatie mensen in financiële nood brengt. ,,Bijvoorbeeld bij de Bijenkorf is afgelopen week gestaakt. Dat is sinds de jaren zeventig niet meer voorgekomen. Dit gebeurt omdat het water mensen aan de lippen staat."

Lees ook: Leven in september weer duurder: inflatie stijgt naar nieuwe recordhoogte

Lonen meestijgen met inflatie

FNV, de grootste vakbond van Nederland, eist nu dat de lonen meestijgen met de inflatie. Ook als de inflatie op het historisch hoge niveau van 17 procent ligt, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek over september meldde, is dat volgens Elzinga in principe de looneis. Op de vraag of hij niet bang is voor een loon-prijsspiraal, een vicieuze cirkel waarbij hogere loonkosten worden doorberekend in hogere prijzen, antwoordde hij ontkennend.

,,Dat gebeurde in de jaren zeventig, toen we inderdaad zo'n automatische prijscompensatie hadden. Maar bij onze zuiderburen in België bestaat die prijscompensatie nog steeds. Daar hebben ze geen last van een koopkrachtcrisis zoals we hier hebben", redeneert hij. Elzinga haalde ook de sterke economische groei in de afgelopen kwartalen aan als argument voor hogere lonen.

Lees ook: Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws