Nieuws Actueel

Nederland wil dat EU bedrijven tegen overnames uit landen als China beschermt

Nederland wil dat Europa bedrijven kan beschermen tegen overnames door staatsbedrijven uit bijvoorbeeld China. Dat staat in een Nederlands voorstel aan de Europese Commissie, dat door de Britse zakenkrant Financial Times is ingezien.

ANP / De Ondernemer 4 december 2019

Beschermen EU bedrijven China

Beeld: Shutterstock

Zo wil Nederland dat het Europese mededingingsbeleid op de schop gaat. Overnames van bedrijven moeten niet alleen worden beoordeeld op de marktmacht van de combinatie, maar de commissie zou ook moeten kijken naar de verstorende invloed van staatsbedrijven, of bedrijven die met financiële staatshulp veel slagkracht krijgen. Het zou voor dat soort ondernemingen dan verboden kunnen worden om bedrijven tegen hoge prijzen over te nemen.

Lees ook: Nederlandse ondernemers dupe van opmars Chinese internetwinkels

Staatsbedrijven uit niet-EU-landen

Maar ook acties tegen het aanbieden van producten en diensten tegen te lage prijzen om een plek op de markt te veroveren moeten in het arsenaal van de mededingingswaakhond komen. Die maatregelen zijn met name gericht tegen staatsbedrijven uit niet-EU-landen of bedrijven die door niet-Europese landen gesteund worden. Den Haag bespreekt volgens de zakenkrant zijn ideeën met diverse Europese hoofdsteden.