Nieuws Actueel

Nederlanders blijven ook na corona flink doorsparen

Nederlandse huishoudens blijven ook na de coronacrisis flink doorsparen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is het totaalbedrag dat Nederlanders bij hun bank hebben staan vorig jaar opnieuw met tientallen miljarden euro's toegenomen. Mogelijk speelt mee dat huishoudens uit voorzorg meer geld achter de hand wilden hebben vanwege onzekerheid over de economie en hun eigen financiële situatie, aldus de centrale bank.

ANP 30 januari 2023

ANP300123201 1

Alle Nederlanders samen hadden vorig jaar in totaal 562,5 miljard euro op hun bankrekeningen staan, 34,1 miljard meer dan het jaar ervoor. Daarmee zet de stijgende lijn van de coronajaren duidelijk door. Tijdens de lockdowns konden mensen minder consumeren en ging er veel extra geld naar de spaarrekening.

Dat de totale hoeveelheid spaargeld vorig jaar verder is toegenomen komt mogelijk ook door het oplopen van de spaarrente. De spaarrente was vorig jaar extreem laag maar nam in de loop van het jaar wel weer wat toe. Dat maakte het interessanter voor mensen om hun geld op een spaarrekening te zetten.

Vorig jaar leverde dat overigens nog niet veel rente op. Over 2022 werd in totaal 0,5 miljard euro aan rente bijgeschreven op spaarrekeningen. Dat is het laagste bedrag sinds DNB deze cijfers eind jaren negentig is gaan bijhouden. Naar verwachting zal de bijgeschreven rente dit jaar hoger uitkomen want inmiddels ligt de spaarrente weer wat hoger.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws