Nieuws Actueel
Nederlandse economie trapt in 2017 zachtjes op de rem
De Nederlandse economie is met twee procent gegroeid. Het gaat dus niet slecht, maar de groei is in veel sectoren wel afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

De groei die de Nederlandse economie afgelopen jaar maakte, is lang niet verkeerd. Twee procent is meer dan veel van de omringende landen. De woningmarkt draait op volle toeren en zorgde voor een kwart van de economische groei sinds 2013. Vergeleken met 2008 is de economie maar liefst vijf procent gegroeid.
PerspectiefDat resultaat moet echter wel in perspectief worden geplaatst. Zo zijn bijvoorbeeld de sectoren horeca en de bouw kleiner dan ze op hun hoogtepunt waren. De bouw is met bijna tien procent gekrompen en de horeca kromp met een paar procent. De verwachting is wel dat de bouw met drie procent groeit in 2017. Voor de horeca wordt een omzetgroei van drie procent verwacht.
Inkomen huishoudensNederlandse huishoudens gaan er wel op vooruit (het beschikbaar inkomen is sinds 2008 met vijf procent gegroeid), maar het aantal huishoudens is eveneens gegroeid met zeven procent. Daarnaast werken we met z’n allen evenveel, alleen met meer mensen. De beroepsbevolking is namelijk met drie procent gegroeid, terwijl het aantal gewerkte uren gelijk is.
Afnemend groeitempoHoewel de verwachting is dat een aantal sectoren groeit - zoals de horeca, zakelijke diensten en de zorgsector – zal het groeitempo van de Nederlandse economie afnemen. Door de Brexit mag er van de export niet veel worden verwacht, ook de nieuwbouw en de industrie groeien in 2017 minder hard.
Groeiend consumentenvertrouwenOndanks het dalende groeitempo is de verwachting dat de consument meer uitgeeft in 2017. Dat is voornamelijk gebaseerd op het groeiende consumentenvertrouwen. In 2016 hadden huishoudens al meer te besteden door loonstijging, banengroei, lage inflatie en lastenverlichting, al werd dat extra geld toen nog vaak gebruikt om schulden af te lossen of opzij gezet.
Een gebaar van goede wilOp overheidsniveau gaat het uitstekend. De verwachting is dat de schuldquote in 2018 onder de magische zestig procent grens duikt. Dit jaar komt een begrotingsevenwicht zelfs al in zicht. Europa wil dat Nederland meer gaat besteden. Het onderzoek concludeert dat Nederland dat niet per se nodig heeft, maar dat de belangrijkste reden – ‘een gebaar van goede wil’- het overwegen waard is. De Nederlandse politiek is juist van mening dat het opbouwen van een buffer belangrijker is.
Gerelateerde artikelen
Economie terug op niveau van voor crisisBrexit kost Nederlandse economie al snel miljardenOnze economie is wereldklasse