Ruim een derde van de klanten is gevestigd in Duitsland. Dagelijks haalt de Duitse pakketdienst ongeveer 80 pakketjes op bij bedrijven op bedrijventerrein De Rietstap, dat pal tegen de grens ligt. In die pakketjes zitten letters die zijn gevormd uit grote platen acrylaat. ,,Bij ons kun je ook één letter krijgen", zegt Martin Scheers, die het bedrijf samen met Harry Derksen in 1997 overnam. ,,In Duitsland zitten grotere concurrenten, maar die gaan alleen voor de grote opdrachten. Wij zijn ook geïnteresseerd in de kruimels én we hebben 48 kleuren op voorraad."
Voor de windDe letters worden gevormd volgens het principe van een schoenendoos: ze hebben een bodem, een zijkant en een deksel. De productie vindt plaats in drie hallen. In de eerste hal worden de bodem van de letters met laser- en freesmachines uitgesneden. In de volgende hal worden de zijkanten gemonteerd. In de derde hal zijn de voorkant en de eventuele ledverlichting aan de beurt. Met computerprogramma's wordt gepast en gemeten om zo efficiënt mogelijk met het plaatmateriaal om te gaan. Minder materiaalverlies betekent minder afval en dus minder kapitaalverlies en milieubelasting. Zeker de laatste tien jaar gaat het als een speer met het bedrijf. Het personeelsbestand groeide van 15 naar 65 mensen. ,,En nog kunnen we het werk bijna niet aan. We willen groeien als een eik, maar we groeien eerder als bamboe." Signnovation heeft momenteel 4.500 klanten.
In het EngelsHet bedrijf kreeg voet aan de grond bij de oosterburen door simpelweg Duitse reclamebedrijven te bellen en ze een catalogus te sturen. Nu het ze in Duitsland voor de wind gaat, willen Martin en Harry hun werkterrein uitbreiden. De catalogus die ze eens in de drie jaar maken, is er inmiddels ook in het Engels. Het doel is ook in de Scandinavische landen en in Groot-Brittannië naamsbekendheid te verwerven. Al zal het dan nog lastiger worden te volgen waar alle letters uiteindelijk komen te hangen. ,,Soms kijk ik in Duitsland omhoog als ik sta te pinnen en dan denk ik: verrek, dat zijn onze letters. Dat is best gek."
Tips van de exporteur
Wie: Martin Scheers (59)Wat: gevelbeletteringVan: SignnovationOmzet: 10 miljoen euroOver: Duitsland
Met een goed product ligt de wereld voor je open. Maar pas je product, transport en distributie wel aan.
1 ServiceDuitsers zijn punctueel, maar niet flexibel. Signnovation belooft daarom binnen drie weken te leveren, maar levert al na twee weken. Zo'n service opent deuren.
2 CatalogusVertaal je catalogus in de taal van het land waarnaar je wilt exporteren.
3 BeurzenBezoek beurzen in landen waar je je producten verkoopt. Deels om je klantenbestand uit te breiden, maar ook om je relaties te onderhouden. Als je weinig tijd hebt om al je klanten te bezoeken, kun je ze op de beurs zien.
4 TaalDuitsers vinden het belangrijk dat je hun taal spreekt. Dat hoeft niet eens heel goed te zijn. Als ze merken dat jij beter Duits spreekt dan zij Nederlands spreken, levert dat al waardering op.