Nieuws Actueel

Nederlandse Wijnfeesten worden feestje voor ondernemers

Buiten eten aan lange tafels, wit gedekt en met een knipoog naar Frankrijk. Dat is het idee achter het Pruuvenement, een noviteit op de Nederlandse Wijnfeesten, komend weekeinde in Groesbeek. Ook nieuw: een feestje voor ondernemers, meldt De Gelderlander.

Thed Maas | Foto: Archief DG 22 september 2016

De druivenoogst in Groesbeek is in volle gang. Tientallen vrijwilligers zijn momenteel druk in de weer in de 19 hectare wijngaard die Groesbeek heeft om de druiven te plukken. En al tien jaar vinden in het weekend na het begin van de oogst de Nederlandse Wijnfeesten plaats in Groesbeek.

Business Meets Wine

Die wijnfeesten beginnen morgenavond in de feesttent in het centrum van het dorp met het nieuwe Business Meets Wine: een jubileumfeestje voor ondernemers met als sprekers Mieke Verhaegh (Noord-Limburgse zakenvrouw van het jaar 2016) en oud-voetballer Wim Kieft.

Pruuvement

Zaterdag, ook al nieuw, vindt er een pruuvenement plaats. Het publiek kan aanschuiven aan lange tafels: tussen 18.00 en 21.00 uur wordt er een menu (49,50 euro) geserveerd dat begeleid wordt door Groesbeekse wijnen.

200 wijnen

Zaterdag- en zondagmiddag presenteren in het dorp 75 standhouders van 13.00 tot 19.00 uur meer dan 200 wijnen uit alle landen. Er zijn workshops en de Groesbeekse wijnboeren houden open huis. Er rijdt een 'treintje' om het publiek vanuit het centrum naar de wijnhuizen te brengen.

Beste wijnvatroller

John Grutters van Wijngaard De Plack verdedigt zondagmiddag (13.30 uur) zijn titel 'beste wijnvatroller'. Vorig jaar werd het NK wijnvatrollen voor de eerste keer gehouden. Grutters komt dit keer met twee teams uit.

Wijnkoningin

Wie het snelst over een afstand van 150 meter een groot wijnvat kan rollen, is winnaar. De prijzen worden uitgereikt door wijnkoningin Franca Beijer.

Place du Tertre

Op het Dorpsplein van Groesbeek wordt een 'Place du Tertre' ingericht waar negentien kunstenaars hun werk zullen vertonen. Place du Tertre is een beroemd pleintje in het hart van de Parijse kunstenaarswijk Montmartre.

Zie voor het complete programma de website nederlandsewijnfeesten.nl

Wijnboeren: 2016 wordt topjaar

De zes Groesbeekse wijnboeren verwachten dat 2016 een topwijn zal opleveren. "Het weer is dit jaar voor de druiven uitstekend geweest", zegt John Grutters van De Plack. "De volgorde was precies goed: regen in juni en juli en veel zon in augustus en september. Dat levert in de wijngaarden superkwaliteit op."

Groesbeek heeft inmiddels 19 hectare wijngaard. 1 hectare levert gemiddeld 3.000 liter wijn op; dat zijn ruim 42.000 flessen. De druiven worden geplukt door tientallen vrijwilligers. Grutters: "Bij mij in de wijngaard zijn momenteel tien vrijwilligers aan de slag." Nederland heeft 170 wijnboeren, die op 300 hectare druiven hebben. Die leveren ruim 900.000 liter wijn op. De meeste wijn wordt geproduceerd in Limburg. Ook de Achterhoek heeft een groot aandeel. Betuwe, Veluwe en Groesbeek en omgeving zijn elk goed voor 12 tot 19 hectare wijn.