Nieuws Actueel

Negatief sentiment nekslag voor MS Mode

Winkelketen MS Mode is op sterven na dood, schrijft het AD. Vorige week werd bekend dat er surseance is aangevraagd voor de Nederlandse winkels. Dat is saillant nu MS Mode deel uitmaakt van Roland Kahns mode-imperium Cool Investments, waar ook America Today, CoolCat, Sapph en WonderWoman onder vallen. Eerder dit jaar poogde de selfmade ondernemer nog V&D over te nemen, wat uiteindelijk net niet lukte.

David Bremmer 8 augustus 2016

MS Mode

De vraag is of nu ook Kahns andere merken in de gevarenzone zitten. Hij bezweert van niet. "Geen problemen voor de andere ketens, gelukkig", laat de ondernemer deze krant per tekstbericht weten. Die ontkenning ten spijt bekende Kahn recent zélf dat de zaken niet florissant verlopen.

Zo bevindt vlaggenschip CoolCat zich sinds kort in bijzonder beheer bij de ING. "Ik zou liegen als ik zou zeggen dat wij het momenteel goed doen", verklaarde hij vorige maand nog aan het blad Retailnieuws.

Gelderland

In de regio Gelderland zijn veertien winkels van MS Mode. Vrijwel iedere plaats met een middelgroot tot groot winkelcentrum heeft een vestiging van de keten, waaronder Boxmeer, Wageningen, Zevenaar en Winterswijk. In de grote steden zijn er zelfs meer dan één: Nijmegen heeft twee zaken en Arnhem drie.

Kahn - met een geschat vermogen van 250 miljoen nummer 70 in de laatste Quote 500-lijst - wijt de misère aan de stevige concurrentie, maar ook aan een gebrek aan kwaliteit binnen zijn eigen Cool Investments. "Wij hebben last van ZARA en H&M, maar vooral van onze eigen incompetentie", stelde hij in zijn bekende weinig gepolijste taalgebruik. Inmiddels heeft Kahn ex V&D-inkoopdirecteur Lilian Vos binnengehaald bij CoolCat om het tij te keren.

Zachte winter

Bij MS Mode is het de zachte winter die de verkopen hebben doen kelderen. Ook heerst er een 'negatief sentiment' in de modebranche, stelt directeur Machiel Lagerweij. "MS Mode heeft hierdoor een deel van de wintercollectie tegen lagere prijzen moeten verkopen."

De directie zegt het zeer te betreuren dat het uitstel moest aanvragen. Volgens Lagerweij geldt de surseance alleen voor de holding en de Nederlandse werkmaatschappij. Alle winkels blijven open, net als de webshop. Als bewindvoerders zijn Frits Kemp van FORT advocaten en Cees de Jong (Van Benthem & Keulen) aangesteld. De surseance is een bittere pil voor Kahn. MS Mode is veruit zijn grootste formule. De keten telt 400 vestigingen waarvan 270 in België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Er werken 2.300 mensen, waarvan 900 in Nederland.

Grote maten-specialist

De 64-jarige Kahn kocht MS Mode in 2011 met grote ambities. "We moeten de grote matenspecialist van Europa zijn", zei hij destijds tegen het Financieele Dagblad.

Dat lukte aanvankelijk goed, want onder Cool Investments werd de keten al snel winstgevend. Ook afgelopen jaar werd nog een kleine winst geboekt.

De doelstelling is nog steeds hetzelfde: 'MS Mode maakt pure #Curvepower. Met #Curvepower benadrukken wij dat iedere curvy vrouw trots mag zijn op haar rondingen en lichaam', verklaart de keten op de eigen site. Die kleding is comfortabel 'met een touch of glamour, voor een betaalbare prijs.' Voor de huidige zomercollectie werd het vermaarde Canadese plus size-model Justine LeGault ingehuurd.

Retaildeskundige

Retaildeskundige Rupert Parker Brady stelt dat MS Mode nu uitstel aanvraagt omdat deze maand de wintercollecties moeten worden besteld. Hij wijst erop dat Kahn en de banken afgelopen jaren veel geld staken in MS Mode. "Dat moet een keer terugkomen."

Volgens zakenblad Quote zou MS Mode in de tang zitten bij de Rabobank, dat de keten 35 miljoen zou hebben geleend.

Ondanks de problemen noemt Parker Brady de aankoop van MS Mode in 2011 een verstandige. "De grotematenmarkt is een echte groeimarkt, in Engeland stijgen de omzetten fors. Je moet je als keten alleen wél goed positioneren."

Al met al denkt Parker Brady dat Kahn nu blij is dat hij V&D in februari niet overnam. "Dan had hij al zijn aandacht daarop moeten richten en miste hij nu focus."

Lees ook: MS Mode in het nauw: met deze winkels ging het eerder mis