Nieuws Actueel
Net als pa, maar dan totaal anders
Zijn maat plantte een niet in zijn eigen hand toen ze skatepark Pier 15 in Breda aan het bouwen waren. "Toen hij dat ding eruit trok, schreeuwde hij hard: 'Jot!' Dat is me bijgebleven toen ik een naam voor mijn bedrijf zocht", vertelt de 25-jarige hout- en metaalbewerker Yan de Hoogh uit Geertruidenberg. Yot Design, zo doopte hij zijn meubelontwerpbedrijf. "Met de Y van Yan. Daardoor klinkt het ook wat Zweeds, als een authentieke meubelmaker. Maar met een duidelijk Brabantse ondertoon."

Yan kreeg het vak mee van vader De Hoogh, die een bouwwinkel in Geertruidenberg heeft. "Daar leerde ik vooral hoe ik het níet wilde doen", doelt hij op de verzameldrift van pa. "Hij bewaart echt ieder plankje, het overzicht is na al die jaren totaal kwijt. Zo kan ik niet werken."
De loods aan het Spinveld in Breda waar de jonge De Hoogh zelf zijn interieurbouwsels maakt, is daarom klinisch schoon. Twee grote werkbanken, wat stellingen in de hoek, en dat was het wel zo'n beetje. "De andere jongens hier vinden dat ook fijn, dat het opgeruimd is." Daarmee verwijst hij onder meer naar Hessel van der Veer, zijn kameraad van Yot Design, en Jeroen van Eggermond van Plywood Constructions, de ondernemer op wiens naam de loods staat. De drie zitten verwikkeld in wat De Hoogh noemt 'een wat vreemde constructie'. "We zijn concurrenten en collega's. Bij verschillende projecten huren we elkaar in, trekken we samen op. Bij grote opdrachten bellen we nog twee, drie andere mensen voor hulp."
Vissen ze als ondernemers niet te veel uit dezelfde vijver? "Nee, we hebben allemaal onze eigen klantenkring. Maar we mikken wel op het alternatieve genre." Zo namen ze het interieur onder handen van sneakerzaak Epic, dat deze week op een nieuwe locatie in Breda opende. Vans in Antwerpen. En het skatepark in de Belcrum in Breda dus, hun grootste project. Een droom voor de mannen die gedijen in de skaterwereld. Het was toen, tijdens die klus in de zomer van 2014, dat hij serieus nadacht over het oprichten van zijn eigen bedrijf. "Speciaal voor dat project was ik teruggekomen naar Nederland na een jaar in Australië te hebben gezeten. Daardoor kreeg ik weer zin om hier te blijven." Daar heeft hij geen spijt van. "Als je voor jezelf werkt, krijg je een andere visie. Wij experimenteren, zijn geen standaard meubelmakers."