Nieuws Actueel

Paardensport en netwerken vloeien samen tijdens CHIO

Waar veel mensen samenkomen, is werk aan de winkel. Op zoek naar de ondernemers achter CHIO Rotterdam.

Eduard Voorn | Foto's Bart Hoogveld, Mark Prins, Kees Bennema, Joris Vroemen 20 juni 2016

Chio rotterdam 1065

De 68ste editie van het internationale paardenevenement CHIO Rotterdam is dit jaar van 23 tot en met 26 juni.

De 'weg naar Rio' loopt voor de hippische wereld tijdens CHIO Rotterdam, het oudste topsportevenement van Nederland, door het Kralingse Bos. Alle belangrijke paardenlanden komen met hun beste equipes naar Rotterdam om paard en ruiter te testen, voordat ze een paar weken later naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaan. Vanuit pannenkoekenrestaurant Boshut de Big is dit allemaal goed te observeren. In de zomer is het een koele plek voor een versnapering, maar nu overstijgen het gehinnik van de paarden en de commando's van de ruiters het getjilp van de vogels en het geruis van de bladeren. Voor de Big-bezoekers is het volop genieten, maar voor de organisatie van het CHIO Rotterdam is het hard werken; 365 dagen per jaar. Zij organiseert immers een sportevenement van het niveau UEFA Champions League. Het spring- en dressuurveld zijn tijdens het event zo goed bezet, dat voor het eerst in 68 jaar de NOS de landenwedstrijd van de springruiters op vrijdag live zal uitzenden.

Beveiliging,,De bedragen die in de paardensport omgaan zijn serieus en ontlopen niet veel van wat er in de voetbal- en racewereld gebeurt. De totale waarde van de spring- en dressuurpaarden tijdens deze editie gaan richting de 300 miljoen euro. Niet voor niets is beveiliging een belangrijk onderdeel geworden. We moeten het terrein van dertig hectare, een tiende van het gehele Kralingse Bos, met een hek van vijf kilometer afzetten,'' vertelt Jan de Mooij, algemeen directeur van CHIO Rotterdam. Hij zit aan het bureau van Belle de Bruin. Zij geeft in het dagelijks leven leiding aan investeringsmaatschappij Indofin Group. Haar bedrijf sponsort het evenement en zij is voorzitter van CHIO Rotterdam. De stichting houdt het bedrijf CHIO Rotterdam scherp in de gaten, als- mede de uitgangspunten zoals inzet voor gehandicapten en de ondersteuning van scholen op Rotterdam-Zuid.

Booming businessVoor Nederland zijn paarden en alles wat eromheen gebeurt een belangrijk exportproduct, vertellen Jan en Belle. De reputatie van de Nederlandse sportpaarden is excellent. Jan: ,,Het gaat dan niet om vlees, maar bijvoorbeeld om de verkoop van sperma en paarden. Het is een business waarin honderden miljoenen euro's omgaan. Op het CHIO Rotterdam komen eigenaren en financiers samen en doen zaken. Rotterdam is een belangrijk ontmoetingspunt. Als dat zo doorgaat, is de financiële waarde van de paardensport over paar jaar meer dan die van het betaald voetbal in Nederland." Belle vult aan: ,,Het bedrijf CHIO Rotterdam heeft daarom een werkbudget van 3,3 miljoen euro. Het prijzengeld van 650.000 euro is daar een onderdeel van. Wij zien erop toe dat dit geld, voor ongeveer 90 procent bij elkaar gebracht door sponsoring, goed wordt besteed. Meer dan 1 miljoen euro gaat naar het vermaarde Stroodorp, de opbouw, pistes en beveiliging."

WerkgelegenheidSteun van het bedrijfsleven is bij een dergelijk evenement dus onontbeerlijk. Sponsoring gaat niet alleen om geld, maar ook om menskracht en middelen. Het CHIO Rotterdam genereert lokale werkgelegenheid en niet te vergeten werk voor meer dan driehonderd vrijwilligers.

Illustere voorgangersBelle parafraseert een van haar illustere voorgangers, havenondernemer Willem Cordia: ,,Het CHIO Rotterdam moet voldoende opbrengen om de kosten te kunnen betalen. We zijn in staat om elk jaar ons eigen vermogen te versterken om zo nieuwe zaken voor de toekomst te financieren."

KennisuitwisselingHoe ziet de zakelijke toekomst eruit? Gekeken wordt naar het ABN Amro World Tennis Tournament in Ahoy. ,,Sponsor ABN Amro gebruikt het evenement onder meer voor kennisuitwisseling en dat zou ik ook willen. Daarnaast gaan we investeren in eigen mediakanalen als CHIO Rotterdam TV."

Volop netwerkenAchter de tribunes staan stands in een cirkel, beter bekend als het Stroodorp. Vroeger bestonden de stands uit hout, riet en stro, maar nu zijn ze gemaakt van hightechkunststof. Sinds het begin in 1948 staan hier sponsors met hun 'hutjes'. Tijdens de eerste CHIO's werd het weleens gekscherend de Kleine Lijnbaan genoemd, omdat winkeliers aan deze winkelstraat hun handel voor een paar dagen hadden verplaatst naar het Kralingse Bos. ,,In deze sfeervolle omgeving nodigen de sponsors hun relaties uit," licht Jan toe. ,,Paardensport en commercie gaan uitstekend samen. Het is een belangrijk ontmoetingspunt voor ondernemers uit Rotterdam, maar ook van ver buiten de stad. Zeker 300 bedrijven maken het evenement jaarlijks mogelijk."

ReclameEen van die bedrijven is Neptunus uit Kessel. Dit bedrijf bouwt het hele CHIO op. Dorrie Eilers herinnert zich de eerste jaren nog goed. ,,Een bestuurslid nam me bij de hand en stelde mij voor aan ondernemers die er toe deden.'' Ze is er niet alleen om de tenten op te bouwen, maar ook om te netwerken. ,,Ik ontmoet mensen die misschien later iets voor me kunnen betekenen. Maar we sponsoren ook. Dit jaar geen box, maar reclame langs de Rotterdam Piste. Het voordeel hiervan is dat het evenement in veel landen wordt uitgezonden."

HavenbedrijfVoorzitter Belle geeft een ander voorbeeld van een partner die het CHIO gebruikt om contacten aan te halen. ,,Het Havenbedrijf Rotterdam haalt voor deze editie World Port Authorities naar het CHIO Rotterdam. De komende jaren kan die havenlink worden versterkt naar havensteden, zoals Rio de Janeiro, Doha en Sjanghai. Het CHIO Rotterdam kan daarmee uitgroeien tot een nog internationaler evenement. Het is een prachtig iconisch platform om sport en zaken te mengen. De stad, haven en Nederland worden er uiteindelijk beter van."

Het geloei van een scheepstoeter dringt zachtjes haar kamer binnen: paard, water en zaken vloeien samen.

chio.nl

De samensteller

Laurens van Lieren maakt het programma"Met mijn team stel ik het dressuurprogramma samen. Het is een grote uitdaging om er voor kijkers en ruiters iets spannends van te maken,'' vertelt Laurens van Lieren. Hij is al voor het vijfde jaar Directeur Sportief Dressuur van CHIO Rotterdam. Hij groeide op tussen en met de paarden van zijn ouders, de oprichters van de fameuze Stal Hexagon. Als zoon van was hij een verdienstelijk ruiter, maar ook een uitstekende trainer. In 2015 richtte hij zijn eigen bedrijf op. ,,Deze ondernemerservaring gebruik ik om met ruiters te praten, zodat ze naar het CHIO Rotterdam komen."

De ontwerper

Louis Koninckx verrast paard en ruiter"Voor elke wedstrijd ontwerp ik een parcours met twaalf tot dertien hindernissen,'' vertelt Louis Koninckx. ,,Vijf tot zes weken voor het CHIO kruip ik achter mijn pc. Met een speciaal softwareprogramma teken en reken ik het parcours uit. Tijdens het toernooi bouw ik dat samen met 25 mensen op.'' In het dagelijks leven is hij verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen als organisatiepsycholoog. ,,Ik heb veel aan deze achtergrond, want ik bouw een parcours zo op dat kijker, paard en ruiter worden verrast."

De eventbouwer

Dorrie Eilers bouwt het evenement opUit het Limburgse Kessel zijn zo'n 25 vrachtwagens nodig om alles voor de opbouw van tribunes, shops, sponsorboxen, het Stroodorp en vloeren naar Rotterdam te brengen. Dorrie Eilers, directeur van Neptunus Structures, draait er de hand niet voor om. ,,In krap twee weken tijd bouwen wij in het Kralingse Bos het hele CHIO-terrein op." Voor het elfde jaar is familiebedrijf Neptunus, één van de grootste ontwikkelaars en bouwers van tijdelijke onderkomens in Europa, de huisbouwer. Het opbouwen gebeurt door onze bouwploeg van zo'n 20 tot 25 mannen."

De verbinder

Chantal Roest zorgt voor de relatiesVoetbal, paardensport en honkbal zijn sporten die internationaal verbroederen. Ze overstijgen protocollen, weet Chantal Roest. Als manage- mentlid van Rotterdam Partners haalt ze buitenlandse bedrijven naar de stad en zorgt ze dat Rijnmondbedrijven voet aan de grond krijgen in het buitenland. ,,Met het CHIO trekken we sinds een half jaar intensief op. Rotterdam heeft relaties met landen waar paardensport belangrijker is dan voetbal." Ze geeft Dubai als voorbeeld. ,,In november gaat daar een Rotterdamse handelsdelegatie heen. In ons gezelschap zit ook Jan de Mooij (directeur CHIO).''

De ringmeester

Hib van Beek houdt de tijd in de gatenOud-handelaar in ruwe tabak Hib van Beek is al jaren de ringmeester. ,,Met portofoon en tijdschema in de hand zorg ik ervoor dat ruiter en paard op tijd in de arena staan. Het moet allemaal gesmeerd verlopen, anders wordt het een rommeltje. Tevens controleer ik of het paard niet kreupel is en of de juiste tuigage wordt gebruikt. In feite is de ringmeester tijdens de wedstrijden de baas over de dressuur- en of springpiste."

Als tiener hielp hij samen met zijn tweelingbroer bij de organisatie van dit internationale paardenevenement. Hij is een van de vele vrijwilligers die het evenement mogelijk maakt.