Nieuws Actueel

Nieuwe eigenaar aan de slag met '500 ideeën' Kinderboekwinkel

De Kinderboekwinkel in Arnhem wisselt van eigenaar. Carole (70) en Bart (68) de Mooij dragen na 33 jaar het stokje over aan Ilse Bloemen (41). De oude en nieuwe eigenaren staan tot 1 januari samen in de winkel. Voor deze De Gelderlander interviewen ze elkaar.

Berendien Tetelepta | Foto: Erik van 't Hullenaar 3 oktober 2016

Kinderboekwinkel arnhem overname 2 1065 1

Ilse: "De Kinderboekwinkel heeft de crisis overleefd. Dat is niet vanzelfsprekend. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?"

Carole: "De kracht van de winkel is dat we alles hebben. In 98 procent van de gevallen hebben wij het boek waar de klant om vraagt. We kennen alle boeken. De crisis was een spannende tijd. De ene na de andere winkel viel om en wij zagen onze inkomsten kelderen. Dat is de reden dat we onze zaak nu pas overdragen. We wilden eerst zeker weten dat we overeind zouden blijven. Ik denk dat ik weet wat jouw kracht is. Jij bent jong en hebt vier kinderen in de (voor)lees leeftijd. "

Ilse: "Ja, ik zie hoe mijn kinderen reageren op een boek, dat is echt wel een toegevoegde waarde. Ik leer de boeken in de winkel daardoor beter kennen."

Bart: "De laatste jaren hebben wij niet veel veranderingen meer doorgevoerd. Ga jij zaken anders aanpakken?"

Ilse: "De winkel is goed zoals deze nu is. Maar ik heb natuurlijk al wel 500 ideeën opgeschreven. Ik zal het geheel wat moderniseren door me bijvoorbeeld meer op sociale media te richten. Daarmee hoop ik jongvolwassenen te bereiken. Ook wil ik het assortiment uitbreiden, bijvoorbeeld met speelgoed dat aansluit op de boeken, maar ook met een groter aanbod educatieve boeken en spellen voor kinderen."

Carole: "Ja, daar is het nu een goede tijd voor. Vroeger waren educatieve boeken niet zo aantrekkelijk. Het leek dan meer op huiswerk, dat wilden we in onze winkel niet. Ik vind het heerlijk om te horen dat je zo veel plannen hebt en vooral ook dat wij die niet allemaal meer hoeven uit te voeren. Wij deden op een gegeven moment dingen op een bepaalde manier, omdat we het nou eenmaal altijd al zo deden. Een nieuw kassasysteem invoeren bijvoorbeeld, daar hebben we gewoon geen zin meer in."

Ilse: "Wat is jullie mooiste herinnering?"

Carole: "Ons contact met Roald Dahl is heel leuk geweest. Na zijn eerste bezoek aan onze winkel in 1984 zijn we blijven corresponderen. Toen ik hem in 1987 vroeg om onze Nijmeegse Kinderboekwinkel te openen, kreeg ik een brief terug dat hij doorgaans bijna alle verzoeken afwijst, maar dat hij hier graag op in wilde gaan. Omdat hij het de laatse keer zo leuk had gehad bij ons."

Carole: "Blijft het kraanwagentje van Pluk van de Petteflet voor de deur van de winkel staan?"

Ilse: "Jazeker, maar dan een waar de kinderen in kunnen zitten. Alle kinderen willen namelijk graag in het kraanwagentje klimmen, terwijl het daar nu eigenlijk niet geschikt voor is."

Ilse: "Weten jullie al wat jullie gaan doen vanaf januari?"

Bart: "Ik wil mijn Spaans verbeteren en Russisch gaan leren. En we praten er al heel lang over dat we eens samen naar Berlijn willen. Dat gaan we doen. Het zal wel even wennen zijn om elkaar niet meer dagelijks te zien."

Carole: "Dat zal ik gaan missen. Ik woon in Zeist en Bart in Arnhem, dus we komen dan vast niet meer zoveel bij elkaar over de vloer. Ik spreek mezelf misschien tegen doordat ik eerder zei dat we geen nieuwe dingen willen leren, maar ik wil mijn Italiaans gaan verbeteren. Dan kan ik beter communiceren met de Italiaanse kinderen van mijn tweede partner.

"We zullen er alle tijd en rust voor hebben want wij geloven helemaal in jou. We laten de winkel met een heerlijk gevoel achter. Alsof onze kinderen uit huis gaan en we voelen dat het helemaal goed komt met hen. "

Gerelateerde artikelen:

En weer sluit een markante boekwinkel in AmsterdamEen nieuwe winkel doet iets met mensenNieuw Engelstalig Harry Potter boek vliegt Hengelose boekwinkel uit

33 jaar

Carole en Bart de Mooij (broer en zus) begonnen in 1983 de Kinderboekwinkel Arnhem. In 1987 openden ze een vestiging in Nijmegen.

Op 1 januari is de Arnhemse winkel officieel van Ilse Bloemen (41).

Op de website lezenisleuk.nl staan alle Arnhemse activiteiten rondom de Kinderboekenweek, die aanstaande woensdag van start gaat.