Nieuws Actueel
Topondernemer Marcel Boekhoorn nieuwe eigenaar Hema
Marcel Boekhoorn is de nieuwe eigenaar van winkel-icoon Hema. De nieuwe eigenaar: "Ik volg en bewonder de Hema al jaren. Sterker nog: ik heb het jaren geleden al geprobeerd te kopen." Nu is het dus gelukt. Er is geen overnamebedrag genoemd. Ook Hema CEO Tjeerd Jegen sprak enthousiaste woorden: "Hema weer 100 procent Nederlands is wat mij betreft het beste voor de klanten, de medewerkers en het merk Hema."

Er was enige onduidelijkheid na een persbericht op de site van de Hema vanochtend. Daarin leek de deal beklonken, later werd dat door Boekhoorn tegengesproken. Bij de persconferentie om de overname aan te kondigen is die onduidelijkheid weggehaald.
Ook is er een nieuwe afspraak gemaakt met de franchisenemers van de Hema. Die hadden bij een vorige overnamepoging door Core Equity nog in de weggelegen. Het investeringsfonds bood naar verluidt 1 miljard voor Hema, maar trok zich terug toen het de ernst van het conflict inzag. Daardoor verloor Hema mogelijk tientallen miljoenen euro’s aan waarde.
Franchisers
De ondernemers achter de meer dan 250 zelfstandige HEMA-winkels hebben hun geschillen met HEMA bijgelegd. Ze zijn enthousiast over de overname door zakenman Marcel Boekhoorn en scharen zich weer volledig achter de koers van het bedrijf.
,,De geschilpunten uit het verleden zijn zeer constructief besproken en opgelost'', zegt voorzitter Paul Loeff van de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB Hema). ,,De rechtszaken en opzeggingen zijn van tafel. Over de e-commercekosten zijn nieuwe afspraken gemaakt.'' HEMA lag al geruime tijd met de ondernemers achter de franchisezaken in de clinch omdat zij meer wilden profiteren van online verkopen.
Lees ook: Marcel Boekhoorn: schatrijk door avontuurlijk ondernemen
Met de overname door Boekhoorn komt er een einde aan de al jaren durende pogingen van Lion Capital om van de tompouce en worst-verkoper af te komen. Het Britse investeringsfonds kocht Hema in 2007 voor 1,1 miljard euro met de bedoeling om de bedrijfsvoering te optimaliseren, de winst te vergroten en het bedrijf daarna met winst door te verkopen.
Boekhoorn
Nieuwbakken Hema-eigenaar Boekhoorn is groot geworden met de verkoop van Bakker Bart en telecombedrijf Telfort, waar hij in korte tijd 500 miljoen euro aan verdiende. ,,Ik vaar op mijn intuïtie.'' De ondernemer is een kleurrijk vat vol ogenschijnlijke tegenstrijdigheden: alpha en bèta, zakelijk en emotioneel. Een hightech-man die het liefst wil klaverjassen met zijn 'drie mooie dochters'. ,,Ik vind het zó'n sociale armoede dat iedereen alleen maar op z'n mobieltje zit te staren.'' Mondain, maar ergens nog de gewone jongen uit Nijmegen die opgroeide in een 'straightforward arbeidersgezin'.
Lees ook: Marcel Boekhoorn krijgt zijn reuzenpanda's half jaar later
Winnaar
Ooit vroeg hij zijn voetbalmaten van veteranenteam Oranje Blauw 4 te beleggen in aandelen Telfort. Toen Boekhoorn het zieltogende telecombedrijf opkocht, het reanimeerde en het voor een miljard euro aan KPN verkocht, maakte niet alleen hijzelf een klapper. ,,Mijn teamgenoten, zakenpartners en vrienden zijn daar zeker niet slechter van geworden.'' Sommigen voetbalmaatjes kregen tonnen bijgeschreven op hun rekening. Zijn credo: ,,Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen.'' Juíst zakelijk geldt dat, vindt hij. ,,Als iedereen zich winnaar voelt, bereik je veel meer. Je krijgt terug wat je geeft.''
Het belang van ondernemen met hoge fun-factor
Zijn investeringen draaien om innovatie, wereldwijde groeipotentie, een ijzersterke concurrentiepositie, lange termijn-commitment en meer dan ooit om de fun-factor. ,,Als iemand bij mij binnen komt en hij kijkt vervelend, dan heb ik het eigenlijk al gehad. Ook al zijn de cijfers goed, met chagrijnige mensen doe ik geen zaken.”
Magneet Boekhoorn
In 2017 vertelde Boekhoorn tegen De Ondernemer dat hij via investeringsvehikel Ramphastos Investments (een ander woord voor Toekan, de lievelingsvogel van Boekhoorn) een meerderheidsbelang in 45 bedrijven had. ,,Ik ben gewoon een magneet die kansen aantrekt.'' Hij is onder meer eigenaar van de High Tech Campus in Eindhoven - ,,de slimste vierkante kilometer ter wereld". ,,Eindhoven heeft de hoogste patentdichtheid per inwoner van de wereld. Ik heb daar een kaartje voor de Champions League-finale van nieuwe hightech ontwikkelingen." Ook heeft hij innovatieve bedrijven als VoiceTrust (spraakherkenning en biometrische identificatie), Aviation Glass ('wereldmarktleider in glas en spiegels voor vliegtuigen') en Antenna (ontwikkelde een superieure antenne voor mobiele telefoons en routers, moet een volgende klapper worden, maar is dat vooralsnog niet). ,,Ik denk zelf ook wel eens: verdomme 'Boek', het is wel heel groot geworden.''
Pandadiplomatie
Boekhoorn investeert behalve in bedrijven ook in diplomatie. Als hoogtepunt van de goede verstandshoudingen met China kan een bevriende natie Panda’s in bruikleen krijgen, de zogeheten pandadiplomatie. Dat betekent niet dat het een gratis deal is. Toen de twee panda’s in 2015 naar Nederland kwamen ging de rekening naar Boekhoorn.