Nieuws Actueel

Nieuwe hoop voor ‘sfeervoller’ winkelcentrum Heksenwiel

De opdracht is pittig. Hoe maak je van leeglopend winkelcentrum Heksenwiel een kloppend winkelhart? Eigenaar Dela Vastgoed en de winkeliersvereniging denken dat het gaat lukken om een einde te maken aan de negatieve spiraal. Want er is een concreet plan. En hoop, bericht BN De Stem.

Berry van der Heijden 25 februari 2016

Heksenwiel breda winkelcentrum facelift bouwplan vernieuwing renovatie winkelrotonde

De kritiek van een aantal winkeliers, gemeenteraad en wijkbewoners is dat Dela 'niets' doet tegen de leegstand die is opgelopen tot boven de dertig procent. Achter de schermen wordt echter meer dan een jaar gewerkt aan een plan. Nog deze week krijgen alle winkeliers een uitnodiging om te komen praten over de nieuwe invulling, de huur, wensen en mogelijkheden.

Zwakke puntenHet afgelopen jaar is vastgesteld wat zwakke punten zijn, zoals te veel steen, saai, kaal, weinig groen en horeca, geen verblijfsplekken, verschraling aanbod, slecht parkeren. Ook zijn er passantentellingen gaande. Al deze informatie heeft geleid tot een plan.

Nieuw voor Dela Vastgoed is de inzet van een app, die positieve betrokkenheid en loyaliteit moet verhogen tussen ondernemers, verhuurder, corporatie, politie, brandweer en wijkraad. Betrokkenen kunnen elkaar informeren, zelfs per groep. "Een cruciaal onderdeel van wat we willen", zegt Dennis Kuiten van Dela Vastgoed. Het gevecht tegen leegstand heeft volgens de eigenaar kansen als de openbare ruimte fris en eigentijds oogt. "Dan ontstaat sfeer."

FaceliftDela Vastgoed gaat de drie bestaande entrees en de nieuwe doorsteek een facelift geven om het centrum herkenbaarder te maken, er komt een nieuwe huisstijl die het buurtgevoel versterkt en meer marketing. De vastgoedbeheerder verdubbelt de 66.000 euro die de winkeliers voor acties en cadeaus aan publiek uitgeven en investeert dus in verbouwingen.

Een architect is bezig met het tekenen van de entrees en maakt het plan voor de nieuwe doorsteek, die tot een levendig plein aan de Heksendans moet leiden. Eerder was al bekend dat de passage zich meer op food en horeca gaat richten. En dat er in de buitenrand meer service en dienstverlening komt. Pop-up stores kunnen tussentijds terecht in deze buitenrand, hoewel die er wel moeten zijn.

Frans pleintjeEen eerste schets geeft de sfeer aan hoe de ingang van de winkelrotonde, binnenkort ook met New York Pizza, moet worden. Grotendeels betaald door de gemeente die 360.000 euro investeert in de buitenruimte, als de kritische gemeenteraad er op 3 maart mee instemt.

"De gemeente wil het plan van deze tekening grotendeels uitvoeren", zegt voorzitter Wilbert Rombouts van de winkeliersvereniging. Daarbij wordt de stenen vlakte voorzien van gras, bomen en borders, en er komt een terras. Het verloederde watertheaterplein aan de andere kant van de passage moet later een soort Frans pleintje worden, zonder autoverkeer en met horeca in de bibliotheek. Wijkbewoners krijgen in maart toelichting op het plan.