Nieuws Actueel

Nieuwe impuls voor de Marne door innovatieve maakplaats

In De Marne komt een maakplaats waarin scholieren, jongeren, boeren, ondernemers en ontwerpers samen kunnen experimenteren met een 3D-printer. Het initiatief van House of Design, de Hanzehogeschool en de gemeente moet zorgen voor nieuwe bedrijvigheid en extra werkgelegenheid in de krimpgemeente, meldt het Dagblad van het Noorden.

Van onze redactie 21 juli 2016

3d printer makers zone printing

In de maakplaats, die waarschijnlijk in het Winkelhuis in Leens wordt gerealiseerd, kan onderzocht worden welke grondstoffen zich lenen voor 3D-printen. Lokale gewassen als aardappel, koolzaad en vlas kunnen mogelijk verwerkt worden tot bouwmaterialen of meubels. De "Big Rep One" 3D-printer waarmee de inwoners aan de slag gaan is deels gefinancierd door lokale ondernemers, die de maakplaats op termijn over moeten nemen.

Onderdelen voor machines

Deze bedrijven, als Heiploeg, Telson en drukkerij De Marne hebben in de toekomst mogelijk veel baat bij de innovatieve werkplek. Naast dat ze de grondstoffen leveren kunnen ze straks bijvoorbeeld onderdelen voor machines laten printen.

Rijk zonder het te weten

Projectleider Eileen Blackmore van House of Design vertelt het Dagblad van het Noorden dat ze rekent op een impuls voor de maakinsustrie en daarmee nieuwe werkgelegenheid. "De regio heeft veel kansen die nu nog onbenut zijn. Er is ruimte om te experimenteren: boeren verbouwen gewassen waar we prachtige dingen van kunnen maken. We zijn rijk zonder het te weten."