Advertorial van Erik van Venetië

Advertorial Actueel

Het nieuwe lobbyen. Zo maak je je lobby coronaproof

Hoe blijf jij zichtbaar voor de politici en ambtenaren die over jouw toekomst beslissen? Vergroot je lobbykracht in deze onzekere tijden. Lever ideeën en oplossingen voor het ‘voorlopige nieuwe normaal’. Beïnvloed daarmee de besluiten in Den Haag of in de gemeente. Dat is harder nodig, want nieuwe ideeën zijn welkom. En bovendien lobbyt iedereen mee, ook klantengroepen, je achterban, medewerkers. Wees erbij. Anders beslissen anderen over jou, zónder jou.

Van onze redactie 22 juni 2020

Erik van Venetie lobby

Wil je zelf coronaproof lobbyen, wil je over je public affairs strategie of over je praktische lobby-aanpak? Neem contact op met Erik van Venetië. E-mail: Contact@erikvanvenetie.nl. Telefoon 06-3729 5412

Werk aan de winkel dus.

De banken, de horeca, de sportscholen, de verpleeghuizen, theaters en kunstenaars, de zzp’ers, allemaal lobbyen ze onder hoogspanning in Den Haag om de gevolgen van de crisis op te vangen. Met wisselend succes.

Intussen wordt het tijd verder vooruit te kijken. Naar een periode waarin de pandemie voortduurt, waarin afstand houden, meer thuis werken en videobellen gewoon wordt. Politici en ambtenaren hebben zoeken nieuwe ideeën en oplossingen die werken in de nieuwe tijd. Nou hebben ze altijd al behoefte aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Maar nu helemáál.

Als jij je lobby – of je ‘public affairs strategie’ - coronaproof wilt maken, neem dan om te beginnen afscheid van een paar veelgehoorde misverstanden. Ik noem ze de zeven sprookjes over lobbyen. En ik geef de tips om het beter te doen.

1. Ik regel het wel even met de wethouder als ik straks op de tennisbaan zie

Ging het maar zo makkelijk. Lobbyen is vaak een zaak van lange adem, waarover veel meer mensen meebeslissen dan alleen een wethouder of een minister. Denk je ook aan de ambtenaren die invloed van de Kamerleden en gemeenteraadsleden? Lobbyen voor een nieuwe weg of een subsidie kan jaren duren. Even snel iets regelen onder vriendjes wordt zeldzaam.

2. Lobbyen kan ik heel goed in mijn eentje. Daar heb ik niemand bij nodig

Een achterhaald idee. Beslissers luisteren niet alleen naar jouw verhaal. Zeker in deze coronatijd zoeken ze opvattingen uit allerlei hoeken: ook steeds meer van de bekende brancheorganisaties en koepels die een grote groep vertegenwoordigen. Denk maar aan Horeca Nederland, de verzamelde kunstenorganisaties en de vereniging van banken. En vergeet niet de ongeorganiseerde burgerlobby die een steeds luidere stem krijgt. Lobbyen wordt steeds meer de kunst van het bondgenootschappen sluiten. Zorg voor eenheid en een breed front. Werk dus samen met bekende en nieuwe partners.

3. Lobbyen is een dubieuze bezigheid, daar walg ik van

Een hardnekkig misverstand. Goed, er blijft een zweem van mist rond het begrip lobbyen hangen, hoewel die de laatste jaren langzaam wegwaait. Bedenk dat ziekenhuizen lobbyen, en de fysiotherapeuten en de patiëntenorganisaties, om maar in de zorgsector te blijven. En wat dacht je van Greenpeace, Natuurmonumenten of organisaties die helpen de nieuwe corona-armoede te bestrijden. Zolang je eerlijk en open lobbyt, is er niks aan de hand. Dan ben je welkom bij de ontvangers van jouw lobby, politici en ambtenaren.

4. Ik doe niet aan lobbyen, dat is alleen voor de elite

Wat een onzin. De afgelopen jaren groeit de burgerlobby. De gevestigde orde lobbyt ook, jazeker. Maar het wordt drukker op het speelveld. Vele honderden burgerlobbygroepen lobbyen mee. Om windmolens tegen te houden, voor meer salaris en werkplezier, zoals de leraren deden, voor meer fietspaden in de stad of andere goede doelen. Lobbyen is daarmee al jarenlang people’s business geworden en niet langer elite business.

5. Lobbyen heeft mij geen zin, want die ambtenaren hebben altijd een hekel aan mij gehad

Vergeet het. Misschien heb je slechte ervaringen gehad met een ambtenaar of een politicus. Ouwe koeien of oud zeer: zet je eroverheen. Kom met een goed idee, een nieuw product of dienst waar de maatschappij iets aan heeft, dan is de kans groot dat je weer welkom bent. Er zijn altijd nieuwe kansen.

6. Lobbyen is iets voor in de binnenkamers

Vroeger ja, toen speelde de lobby zich af in de luwte. Met behulp van sociale media en videobellen heeft iedereen nu de kanalen binnen handbereik om zelf te lobbyen. Doe daaraan mee. Maak jezelf zichtbaar op Facebook of Twitter met jouw nieuwe product waarmee je meer mensen mee aan het werk helpt of waarmee je de zorg goedkoper maakt.

7. Ik hoor iedereen roepen dat ik in coronatijd een maatschappelijk gezicht moet laten zien, maar dat is niks voor mij

Erg onverstandig. Kies je ervoor om alleen voor je eigen belang op te komen? In deze coronatijd wordt dat steeds minder geaccepteerd. Matrassenfabrikant Auping maakt mondkapjes, DSM maakt neusstaafjes voor coronatesten, uitgeversgroep RELX stelt wetenschappelijke kennis voor iedereen gratis beschikbaar. Steeds meer bedrijven, ook die waar je het vroeger nooit van verwachtte, laten hun maatschappelijke gezicht zien. Maatschappelijk lobbyen maakt jouw lobby zichtbaar en maakt je extra welkom bij beslissers.

Wil je zelf coronaproof lobbyen, wil je over je public affairs strategie of over je praktische lobby-aanpak? Neem contact op met Erik van Venetië. E-mail: Contact@erikvanvenetie.nl. Telefoon 06-3729 5412