Nieuws Actueel

Nieuwe NPO-serie 'Italië aan de Lek promotie voor Culemborg

Culemborg kan zich schrap zetten voor een invasie van dagjesmensen. Vanaf morgen is de Lekstad op primetime op tv in de nieuwe tv-serie La Famiglia. Dat schrijft het AD.

Bram van Schaik | Foto: William Hoogteyling 28 september 2016

Horlogerie Frans Geurts Italie aan de Lek NPO serie

De serie, geschreven door Maria Goos naar een idee van de in Leerdam opgegroeide producent Lucio Messercola, is een puike promotie voor Culemborg. Eigenaar Frans Geurts van autobedrijf Gecu is daarvan sinds eergisteren overtuigd. Hij was bij de besloten presentatie van de eerste twee afleveringen. Zijn bedrijf deed het onderhoud van het wagenpark dat in de productie wordt gebruikt en hij had zelf een kleine figurantenrol. ,,Het oogt gelikt. Locaties waar je zonder nadenken aan voorbijgaat, zien er opeens prachtig uit. Dat moet beslist indruk maken op mensen die Culemborg niet kennen.''

Il Baffo

Eigenaren Len de Koster en Harry Merkx van grand café De Horlogerie aan de Varkensmarkt, hartje Culemborg, hebben de screening gemist. Daartegenover staat dat ze dagen op de set hebben doorgebracht en hoofdrolspelers Joke Bruijs, Teun Kuilboer en Ariane Schluter van dichtbij aan het werk hebben gezien. De zaak was voor de duur van de opnames omgebouwd tot Italiaans restaurant Il Baffo (De Snor), de plek waar het allemaal om draait. Alleen de bar bleef staan, voor de rest maakten voorzetwanden en accessoires er een wat duister eettentje van. Merkx: ,,Straks zie je scènes waarbij ik me even schuilhield achter een pilaar of zat weggedoken achter een tafel.

We hebben van alles meegemaakt.'' De Koster: ,,En veel geleerd. Dat je de gekste vragen kon verwachten. Of moest inspringen als opeens de stroom eruit klapte. Alles komt goed, was onze standaardreactie. En dat gebeurde ook.'' Ook Geurts heeft die ervaring. Vooral de gedateerde en olieverslindende BMW van een van de criminele hoofdpersonen had op onverwachte momenten aandacht nodig. ,,Midden in een scène wilde hij niet starten. Werden wij ingevlogen met een nieuwe accu. Iedereen stond te wachten.''

Pasta-avond

De drie ondernemers - autohandelaar Merkx verkocht nog een Mercedes aan een Italiaanse acteur - hopen dat de stad er straks garen bij spint. De Koster: ,,Kijk maar wat Dokter Tinus Woudrichem heeft opgeleverd en wat Vlieland heeft te danken aan Dokter Deen.'' Zelf speelt hij er al op in. De Horlogerie heeft de komende tien weken elke donderdag 'pasta-avond'.

La Famiglia, elke donderdag om 20.30 uur op NPO1.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe exploitant horecapand Culemborg hoopt op succes

Ontwikkelaar pleit voor minihal in Culemborg

Rob Wiegers: De baron der luchtballonnen