Voor privégebruik van een leasefiets moet de werknemer in de nieuwe situatie zeven procent van de waarde bij het belastbare inkomen optellen. Dat houdt in dat een gemiddelde e-bike dan afhankelijk van het inkomen tussen de vijf en vijftien euro per maand kost.
Administratieve rompslomp
De nieuwe regels zijn een stuk eenvoudiger dan in de huidige situatie. Mensen die nu op een leasefiets rijden moeten precies het aantal kilometers bijhouden dat ze privé fietsen. Onderhoud van de fiets mag van de privékosten worden afgetrokken. “Met een simpele regeling wordt het hopelijk voor werkgevers een stuk aantrekkelijker om medewerkers op de fiets naar het werk te laten gaan", zegt staatssecretaris Snel van Financiën tegen RTL.
Lees ook: Waarom jij de leasebak van jouw vertrekkende werknemer moet betalen
Leasefiets
De belangenorganisaties RAI Vereniging, BOVAG, ANWB, Fietsersbond, VNA en Natuur en Milieu spreken van een flinke stimulans van het fietsgebruik in Nederland. Het percentage van zeven procent doet volgens de partijen recht aan de vele voordelen en positieve effecten van fietsen op zowel de reiziger, het milieu, klimaat als de doorstroming. “Door de fiets fiscaal aantrekkelijker te maken worden niet alleen de verkopen van (elektrische) fietsen gestimuleerd, maar leidt er vooral toe dat het gebruik van de fiets, zowel voor woon-werk als privé, toeneemt. Dat heeft een gunstig effect op de filedruk, levert een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de klimaat en luchtvervuilingsproblematiek en heeft een positief effect op de volksgezondheid'', aldus de partijen in het AD.
Lees ook: Zo boekt dekbeddenkoning Niels Verwij groot succes met beddenlease