De nieuwe internetverbinding tussen Europa en de Verenigde Staten moet klanten van de twee techgiganten gaan bedienen. In augustus 2016 wordt begonnen met de werkzaamheden. Naar verwachting kan de kabel in oktober 2017 in gebruik worden genomen.
Groei datagebruik
Volgens Microsoft en Facebook is de samenwerking vooral bedoeld om de 'explosieve groei' van datagebruik op te vangen, en de groei van de cloud- en onlinediensten van beide bedrijven te ondersteunen. Microsoft wil de kabel gebruiken voor onder meer de zakelijke clouddienst Azure, en internetdiensten Office 365 en Xbox Live.
Facebook, met 1,23 miljard actieve gebruikers, wil de data van het sociale netwerk over de kabel vervoeren. De beide multinationals zeggen dat het de kabel met de hoogste capaciteit ooit is die in de Atlantische Oceaan komt te liggen.
De kabel bestaat uit acht fiber-pairs waarmee gegevens met een recordsnelheid van 160 terabyte per seconde worden getransporteerd. ,,De trans-Atlantische kabels maken daarvoor gebruik van versterkers. Er zit - naast glasvezeldraden - ook een elektriciteitskabel in om die versterkers van stroom te voorzien,'',zegt Jaap van Till, emeritus hoogleraar ict-infrastructuur.
Haaien
De kabel wordt vanaf een schip uitgerold en op de zeebodem ingegraven in een sleuf van een paar meter diep. Gebeurt dat niet, dan knabbelen de haaien aan de kabels. Dat gebeurde eerder met exemplaren van internetbedrijf Google. De schade was zo groot dat werd besloten om de nieuwe internetkabels te voorzien van kevlar-achtig omhulsel.
Inmiddels zijn alle continenten, behalve Antarctica, met kabels met elkaar verbonden. De kabels worden ook wel de ruggengraat van het internet genoemd. Vrijwel al het intercontinentale dataverkeer raast er doorheen. Zo loopt er een verbinding tussen Nederland en Groot-Brittannië . Ook is er een kabel van 15.000 kilometer getrokken tussen Nederland, Duitsland, Denemarken en de VS. ,,Onderzeekabels zijn een soort handelsroutes geworden,'' aldus Van Till.
Daarmee zijn de kabels ook geopolitiek van groot belang. ,,Het Amerikaanse leger heeft al onderzeeërs die kabels kunnen doorknippen en afluisteren.''
De zeekabels zijn een miljardenbusiness. De opbrengst is groot, wat ook geldt voor de investeringskosten. Bovendien gaan de kabels slechts 25 jaar mee. Door samen te werken houden de techbedrijven die kosten laag.
Van oudsher exploiteren telecombedrijven de kabels, en betalen de internetondernemingen een vergoeding voor het gebruik ervan. Maar dat is duur en soms gaan zoveel data door de kabel dat de verbinding traag wordt. Dus investeerde Google in een eigen kabel tussen de landen rond de Stille Oceaan. Microsoft kwam in 2015 met een eigen onderwaternetwerk. Verder voert het bedrijf tests uit met datacentra in zee. Die zijn veel makkelijker te koelen dan op land. ,,Want de reusachtige servers verbruiken een ongelooflijke hoeveelheid stroom waarbij veel warmte vrij komt,'' zegt Van Till.
Capaciteit
De verbinding die Microsoft en Facebook nu op de oceaanbodem gaan leggen, is 6600 kilometer lang. De kabel gaat in de VS bij Virginia Beach de oceaan in en komt er in de Noord-Spaanse stad Bilbao weer uit. Vandaar wordt hij aangesloten op hubs naar Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië.
De kabel krijgt de naam MAREA, Spaans voor getijde. Beheerder Telxius zal de capaciteit die overblijft veilen. ,,Lange tijd zaten de trans-Atlantische kabels ruim in de capaciteit,'',aldus Van Till. ,,Nu is er krapte ontstaan. Daarom worden voor het eerst in tijden weer nieuwe kabels aangelegd.''
Satellieten werken veel langzamer dan een kabel en kunnen lang niet zoveel data aan.
[Author] GERBEN VAN T HOF
- Jaap van Till : Trans-Atlantische kabels zitten niet meer ruim in hun capaciteit