Nieuws Actueel

Nieuwe trend: in de rij voor een pak buffelmelk

De waterbuffels zijn in Italië populair bij veeboeren vanwege de delicatesse waarvoor ze de grondstof leveren: mozzarella. Het is ook een veelgevraagd product op de buffelboerderij van de familie Arns

Kelly Heerink 19 april 2016

Buffelmelk

Buffel Elina wurmt zich de potstal uit. Met haar stoere kop, bedekt met stro, kijkt ze met grote, bolle ogen over de struik. Vervolgens schuurt ze met haar hoorns een paar keer tegen de vangrail waarmee de modderpoel is afgeschermd.

Haar buurvrouw Bernadet is inmiddels in de drek gaan liggen. Met een natte kuif komt ze omhoog en Elina, 7 jaar, ziet haar kans schoon om het stro van haar rug af te eten. "Ze hebben veelal Italiaanse namen, net als Vesuvio. En hoe meer deuken in de hoorns, hoe ouder ze zijn", legt Anita Arns aan De Gelderlander uit.

KwaliteitsmozzarellaIn Het Arsenaal in Doesburg staan buffelyoghurt en een tosti met mozzarella, tomaat en pesto op de kaart. "Kwaliteitsmozzarella, puur natuur", claimt mede-eigenaar Gert-Jan Arns.

Een deel van de mozarella wordt verkocht in hun eigen Buffelshop, dat 'voor de fun' ontstond, met tien klanten uit de omgeving. Tegenwoordig staan de mensen op zaterdag in de rij voor verse buffelmelk, vooral geliefd bij de Turkse gemeenschap. "Soms komt er een hele familie met lege jerrycans of colaflessen. Of we die even willen vullen."

Geen dalende melkprijzenWaarom juist buffelmelk? "Die bevat 8 procent vet, vergelijkbaar met dikke Turkse yoghurt. En de melk bevat 40 procent meer calcium dan koemelk." Geen last van dalende melkprijzen dus? "Nee", stelt de boer, "wij leveren iets waar vraag naar is. Veel melkboeren zijn de dupe van een overschot: zij vergeten dat de productie ook moet worden opgedronken."

Het Liemerse familiebedrijf zorgt ervoor dat alle levensmiddelen opraken. Is het niet door ze te verkopen, dan gaan ze in de vriezer. "Ik koop eigenlijk nooit meer melk, yoghurt of vlees, alles komt van de boerderij. Behalve vanillevla voor de kinderen."