Nieuws Actueel

Nieuwe vinding Senzora in Deventer: waspoeder mét doseergemak

Waspoeder zorgt vaak voor een schonere was dan vloeibare middelen, maar het is lastiger te doseren. Senzora in Deventer heeft hier wat op gevonden. "Er is zeer serieuze belangstelling vanuit Engeland en Ierland." Een interview in De Stentor.

Rudi Hofman | Ronald Hissink 22 juli 2016

Waspoeder doseren senzora ronald hissink

Gaat Senzora BV in Deventer een revolutie ontketenen onder vrouwen en mannen die thuis de was doen? Het zou zomaar kunnen. De producent van onder meer wasmiddelen brengt onder de naam Powder Dose een nieuw product op de markt: waspoeder met een omhulsel van oplosbaar folie.

Het bedrijf, dat inmiddels 140 jaar bestaat en al twintig jaar was- en reinigingsmiddelen produceert aan de Noorwegenstraat in Deventer, heeft ruim een miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe productielijn waar de waspoedercapsules sinds kort van de band rollen

Alternatief

,,Het gevoel bij veel mensen is dat vloeibaar beter is voor de kleding. Dit klopt niet. Het visuele aspect speelt bij het maken van een keuze ook een rol. Vloeibaar ziet er sexyer uit. Voor velen is daarnaast het doseergemak een belangrijke reden om voor vloeibaar te kiezen. Met Powder Dose bieden wij nu een alternatief. Voor ons is dit een logisch antwoord op wat je ziet aan ontwikkelingen in de markt'', geeft productmanager Bob Ruiter aan.

De Powder Dose (de 'd' in Powder staat apart zodat je het ook als Power kunt lezen, Dose staat voor dosis, red) bevat per capsule 27 gram zeer geconcentreerd waspoeder. Deze hoeveelheid is het minimum dat nodig is voor een wasbeurt, legt Ruiter uit.

Werking

Commercieel directeur Henk Weenink geeft aan dat het verstandig is de wasmachine pas te laten draaien als er voldoende kledingstukken en ander textiel klaarliggen. De wrijving van kledingstukken onderling draagt namelijk bij aan een beter wasresultaat.

Belangrijk bij het wassen met de Powder Dose is dat die op de bodem van de trommel wordt geplaatst met de was er bovenop. ,,Als je hem er bovenop legt, kan de capsule bijvoorbeeld verstrikt raken in een handdoek.''

Export

Het nieuwe product is nog niet of nauwelijks te koop. ,,We zijn met een aantal retailers in gesprek en daar zitten grote spelers bij. Daarnaast is er zeer serieuze belangstelling vanuit Engeland en Ierland.'' Dit zijn belangrijke exportlanden voor het Deventer bedrijf.

Vetluis

De huidige verhouding op de Nederlandse wasmiddelenmarkt is volgens Weenink ruwweg 75 procent vloeibaar tegenover 25 procent poeder. ,,Tien à vijftien jaar geleden kochten de meeste consumenten nog waspoeder.'' Belangrijk voordeel van waspoeder, zeker voor de witte was, is dat Senzora er bleek aan kan toevoegen, zegt Weenink. Dit kan niet bij vloeibare wasmiddelen. ,,Waspoeders zijn het beste voor de wasmachine. Bij het gebruik van vloeibare middelen gaat de wasmachine stinken door vetluis'', aldus de productmanager.

Senzora levert waspoeders aan tientallen retailers (supermarkten, drogisterijen en natuurwinkels) en daarnaast aan groothandels in Nederland en het buitenland. Dit gebeurt onder de eigen merken Tricel en Klok, en het poeder van Senzora wordt ook verkocht als huismerk.