Nieuws Actueel

Nijmeegs restaurant Captain Joe werkt uitsluitend met verse vis

De helft van alle nieuwe horecagelegenheden stopt binnen vijf jaar. Waarom gaat dat ene nieuwe zaakje het wél maken? Deze keer in De Gelderlander: Captain Joe, Kelfkensbos 22.

Frank Houtappels | Bert Beelen 15 maart 2018

Visrestaurant Captain Joe Nijmegen

Schijnbaar achteloos zit er sinds vorig jaar mei een visrestaurant aan het Kelfkensbos in Nijmegen: Captain Joe. Glimmende klonten ijs in de bakken, de geur van zee bij binnenkomst. Visrestaurant. Duidelijk.

Maar er is iets met Captain Joe. Visrestaurants, die kun je meestal onderverdelen in de categorieën 'tikkend-bestek-stijve-servetten' dan wel 'druipende-lekkerbek-onder-oranje-reddingsboei'. Zo niet Captain Joe.

Lees ook: Lijst Michelinsterren 2018: dit zijn de beste restaurants van Nederland

Nog geen visrestaurant

Is Captain Joe dan restaurant noch bar? Nee. Er is over nagedacht. Dit is namelijk de zaak van Jan Willem 't Hooft, ook de man achter Slot Doddendael in Ewijk. Hij wilde ook een zaak in de stad openen, bekeek een pand in de Hertogstraat, wilde daar even over nadenken en liep de hoek om. ,,En net op dat moment waren ze het bordje 'Te huur' aan het ophangen.'' Hij zag het meteen: goed pand. En: een visrestaurant, dat was er nog niet. Een goed concept uitwerken? Dat had hij in Amsterdam geleerd, bij zijn werk voor een hotelketen.

Connaisseur

Captain Joe wil visliefhebbers aller categorieën verenigen en uitdagen iets nieuws te proberen. Je kunt er een degelijke portie fish-and-chips naar binnen schuiven, op vrijdagmiddag oesters wegspoelen met gin-tonic, maar voor de connaisseur is er de dorade in zoutkorst.

Misverstanden

Over vis bestaan vergissingen en misverstanden, dat weet Jan Willem 't Hooft ook, en de manier waarop hij dat verwoordt, scoort een 8 op de Schaal van Cruijff: ,,Vis is niet altijd vis." Sommige mensen 'lusten' geen vis, zegt hij. Maar wat is hun referentiekader? Vissticks, vissticks en vissticks? ,,Ik zeg niet dat we mensen willen opvoeden, maar we willen ze wel een leuke ervaring geven.''

Nee, bij Captain Joe geen diepgevroren tilapia, zegt bedrijfsleider Leroy Hartjes. Hier is de vis vers als asperges in april.

Lees ook: IENS Top 2018: dit zijn de best beoordeelde restaurants van Nederland

Fisherman's Friend

Kijk tijdens de dis trouwens even naar het speciaal ontworpen behang met geblinddoekte schol en tongende zeepaardjes. Oh, en de rekening-met-pepermuntjes komt hier in een blikje Fisherman's Friend. Sterk.