Nieuws Actueel

Nijverdaller wacht kleurrijke toekomst

Martijn Lohuis (20) is dagelijks bezig met bloemen. Hij volgt de deeltijdstudie hbo bloemsierkunst in Wageningen en werkt een paar dagen in de week bij bloemenwinkel La Différence in Rijssen. Achter de toonbank van de winkel vertelt hij over zijn grote passie voor bloemschikken.

Julia Bokdam | Foto: Lenneke Lingmont 4 oktober 2016

Martijn Lohuis Lenneke Lingmont

"Ik heb het milieu, en dan met name planten en bloemen, altijd al interessant gevonden." Welke richting hij op wilde wist de Nijverdaller als kleine jongen nog niet, maar daar kwam hij op het AOC in Almelo achter. "Ik kon nog veel verschillende kanten op, richting bloem, dier en hovenier. Tijdens mijn drie snuffelstages bleef de stage bij de bloemist mij het meest bij. Toen wist ik: dit is wat ik wil", vertelt Martijn.

Voorrondes

Meedoen aan wedstrijden is voor de Nijverdaller niets nieuws. Tijdens zijn opleiding deed hij al regelmatig mee aan competities. Volgens de bloemschikker zijn de opdrachten uit de voorrondes van dit NK voor junioren te vergelijken met die van het populaire televisieprogramma Hollands beste bloemstylist. Martijn: "We kregen bijvoorbeeld de opdracht om ons bedrijfslogo als basis te gebruiken, of om een knuffelbeer te verwerken in de creatie. Dat zijn soortgelijke opdrachten als in het tv-programma." Of het ook zijn droom is om te deel te nemen aan dit programma? Daarover is hij heel duidelijk: "Nee."

Er waren vier voorrondes: in Ede, Naaldwijk, Venlo en Eelde. De beste drie bloemschikkers per wedstrijd mogen deelnemen aan het NK, en Martijn hoort daarbij. "Supergaaf dat ik mee mag doen", aldus de Nijverdaller. "Ik had sterke tegenstanders en niet verwacht dat ik bij de eerste drie zou eindigen."

Opdrachten

Samen met de elf andere finalisten van het NK maakt Martijn komende zaterdag drie creaties. Kasteel Groeneveld in Baarn is het strijdtoneel. Twee opdrachten krijgen de elf bloemschikkers ter plekke. De andere opdracht mogen de bloembinders thuis voorbereiden. Deze opdracht, die zorgvuldig geheim wordt gehouden, kregen de deelnemers eind augustus al. Martijn: "Eigenlijk denk ik er, sinds ik de opdracht kreeg, wel dagelijks over na. Ik hoop dat ik bij de eerste zes eindig."