Actueel

'Ondernemers zijn labradors'

beeld deondernemer
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Nieuw platform om MKB'ers te helpen groeien

Het plan achter NLGroeit telt 37 kantjes, maar vanaf het podium vat initiatiefnemer en moderator Kees de Jong (NLevator) de strekking samen: “We willen inspireren: met zichtbare rolmodellen, zoals Pieter Zwart (Coolblue) en Harold Swinkels (NL Energie). We willen activeren: ondernemers laten inzien dat ze ook aan zichzelf moeten werken. En we willen ‘ontsnipperen’: niet weer iets nieuws beginnen, maar één site die alle informatie over groei bundelt, en waar je mentoren kan vinden.”

Rutte De rest van de line up blijft in zijn rol.

Lees verder onder de advertentie

Rutte lacht, en brengt een vrolijke noot: “Ik vergelijk ondernemers wel eens met labradors. Als ze een tik krijgen zitten ze in een hoekje te piepen, maar binnen tien minuten komen ze weer kwispelend tevoorschijn. Dat optimisme is goed voor de sfeer in een land.”

Koningin Máxima zorgt voor de visionaire noot: “Groei is geen doel op zich, maar het geeft ons land veerkracht en toekomstperspectief en dat is de gedachte achter NLGroeit.”

Koningin & @MinPres bij lancering platform NLGroeit, een meerjarenprogramma voor ondernemers https://t.co/6I3KOJnCaqpic.twitter.com/oQklXCR5pF

Lees verder onder de advertentie

— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

January 13, 2016

Kees de Jong hamert op groei: “Hebben jullie dat ook”, vraagt hij aan de andere initiatiefnemers die om hem heen staan. “Ik ben drie keer geïnterviewd vandaag door de pers. En allemaal vragen ze ‘waarom is groei nodig’? Zelfs Radio 1. Ik was een beetje verbijsterd. Ehh…groei is het principe achter de welvaart van een land?!”

Lees verder onder de advertentie

MKB hapertOnder leiding van Justin Jansen (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Occo Roelofsen (McKinsey) wordt het publiek eraan herinnerd dat groei toch echt wel belangrijk is, maar ontbreekt. Nederland loopt voorop als het gaat om aantal startups, maar bungelt onderaan de lijstjes van scale-ups. Hoe droevig scoort ons kleinbedrijf dan? Een aantal cijfers:

Nederland kent een explosieve toename van het aantal ondernemers (Figuur 1).

Dat is het ZZP-effect. Of die groep wil doorgroeien, is een discussie die voor NLGroeit niet zo relevant is. Doelgroep hier is het kleinbedrijf (tien tot vijftig werknemers). Hun bijdrage aan baancreatie loopt terug. Met name de grote bedrijven creëren banen. Bij het MKB verdwijnen ze: 340.000 banen minder, 2 procent per jaar. MKB, de banenmotor? Niet meer dus.

Lees verder onder de advertentie

Omringende landenJe kan de daling verklaren door te wijzen op de conjunctuur - het MKB worstelt om uit de crisis te komen - maar volgens Jansen en Roelofsen is dat maar een deel van het verhaal, want Nederland loopt achter in vergelijking tot de landen om ons heen. België en Duitsland kennen meer groeiende bedrijven (gedefinieerd als: groei van 10-20 procent per jaar). Nederland telt 40 procent minder groeiende MKB-bedrijven (figuur hieronder). En de netto banencreatie van het MKB is zelfs negatief. In Duitsland en Frankrijk is dat positief.

OorzakenWat is de reden voor die achterblijvende groei? Een lijstje oorzaken:

- Export: Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat het Nederlandse MKB in vergelijking met andere landen weinig exporteert. Dat maakt ze afhankelijk van het wel en wee van de Nederlandse economie.- Financiering: veel kapitaal zit bij fans, family en friends. Banken willen alleen financieren als er ook een deel eigen vermogen in zit, en veel ondernemers geven aan dat ze worden afgewezen.

Lees verder onder de advertentie

- Vaardigheden: een ondernemer die wil groeien moet ineens allerlei zaken regelen (HR) die niet meer binnen één kamer passen.- Wetgeving: doorbetaling bij ziekte is fors in vergelijking met het buitenland.- Structurele veranderingen: Nederlandse consumenten zijn kampioen online.- Kleine bedrijven zijn gevoelig voor conjunctuur.

TipsDe FD Gazelle laat zien dat het wel kán, groeien. Waarom kan de een het wel en de ander het niet, binnen dezelfde branche? Twee tips van de onderzoekers om groei in het DNA van een bedrijf te krijgen:

Breng diversiteit in kennis en ervaring in je team. Managementteams van snelgroeiende bedrijven zijn diverser en komen tot creatieve ideeën, en kunnen snel groeikansen identificeren.Grote bedrijven kunnen de kleine helpen bij het vinden van groeimarkten. Het

Lees verder onder de advertentie

platform

om elkaar te vinden, is inmiddels binnen handbereik.

NLGroeit is een initiatief van de Kamer van Koophandel, het ministerie van Economische Zaken, en NLevator.

Lees verder onder de advertentie