Nieuws Actueel

NLInvesteert: meer behoefte aan lening buiten de bank om

Financieringsplatform NLInvesteert denkt dat de behoefte aan leningen die niet van banken komen het komend jaar zal toenemen bij mkb-bedrijven. "We zien signalen voor een zware recessie", zegt directeur Dirkjan Takke. Als ondernemers dan bij de bank geen geld meer kunnen krijgen zullen ze proberen buiten de bank alsnog een kredietverstrekker te vinden.

ANP 16 november 2022

ANP161122135 1

"Alleen bedrijven die nadrukkelijk economische tegenwind incalculeren en zich aanpassen, hebben nog kans op financiering", legt Takke uit. Hij verwacht dat het platform te midden van alle economische tegenwind verder kan groeien. "Banken trekken zich in deze lastige tijden nog verder terug", aldus de directeur.

Dat laatste hoeft volgens hem niet te betekenen dat ondernemers helemaal niet meer op geld van de banken hoeven te rekenen. "Door het toevoegen van risicodragend kapitaal proberen wij banken te bewegen toch mee te doen. Dat is belangrijk omdat bancair geld ondanks de oplopende rente, nog steeds het goedkoopste geld is."

NLInvesteert bestaat sinds 2015 en zegt afgelopen kwartaal 50 miljoen euro aan mkb-ondernemers te hebben verstrekt. Daarvan was bijna 30 miljoen euro afkomstig van private geldschieters. In totaal heeft NLInvesteert nu bemiddeld voor circa 650 miljoen euro aan financiering.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws