Nieuws Actueel

Nog eens vier strafprocedures EU tegen Londen om Noord-Ierland

De Europese Unie zet nog eens vier strafprocedures in gang tegen het Verenigd Koninkrijk, omdat het volgens haar de afspraken over Noord-Ierland schendt. De juridische stappen kunnen de Britse regering voor de Europese rechter brengen en hoge boetes kosten.

ANP 22 juli 2022

ANP220722124 1

De regering in Londen heeft op eigen houtje plannen gemaakt om het zogeheten Protocol voor Noord-Ierland te veranderen. Dat bemoeilijkt de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk en leiden ertoe dat de Noord-Ieren Brusselse regels moeten blijven volgen, klaagt Londen.

Die afspraken moesten ervoor zorgen dat er na de brexit geen harde grens zou komen tussen Noord-Ierland, dat bij het VK hoort, en EU-lidstaat Ierland. Zo'n grens zou de dure vrede tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten op het eiland op het spel kunnen zetten.

De Europese Commissie heeft een jaar lang gewacht met juridische stappen, zegt zij. Zo hoopte het dagelijks bestuur van de EU ruimte en tijd te maken om er samen uit te komen. Maar het VK wil al anderhalf jaar niet werkelijk het gesprek aangaan en kiest voor een ramkoers, stelt Brussel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws