Nieuws Actueel
Nooit meer zonder wc-papier

Bij de Smartass Club kun je een online abonnement afsluiten voor wc-papier, zoals je dat bij andere bedrijfjes kunt voor lp's, condooms, tampons, scheermesjes en doktersromans. Steeds meer beginnende jonge ondernemers duiken in de online abonnementen. Met een paar muisklikken krijg je het maandelijks op de mat, schrijft het Brabants Dagblad woensdag.
Lees ook:'Philips verkoopt geen lampen, maar garandeert licht'
Tosca Sel heeft genoeg condooms in huis om een flink dorp de winter door te helpen. Duizenden liggen er in zakken naast de eettafel. En dat terwijl de Utrechtse op een avond niet lang geleden er nog geen één kon vinden in haar woning. Vriendje over de vloer. Beiden in de stemming. En ruimschoots na sluitingstijd van de drogisterij. Sel: "De volgende ochtend bedachten we hoe handig het zou zijn als je online een condoomabonnement zou kunnen afsluiten en er gewoon elke maand automatisch vers rubber op je deurmat zou ploffen."
ShaggiesPrecies die gedachte vormt inmiddels het fundament van haar webdienst Shaggies. Voor 15 euro per kwartaal krijgen abonnees maandelijks tien condooms in de brievenbus. Ruim vijftig klanten worden al bediend. Na mailverzoeken over ruimere maten en dito hoeveelheden moet dit standaardabonnement deze winter bovendien worden uitgebreid met meer keuzemogelijkheden. ,,Rationeel gezien weten we dat iedereen het doet", verklaart Sel. ,,Maar toch blijft het gênant om zo'n meisje bij Kruidvat te laten weten dat je straks seks wilt hebben."
De condoom blijkt allerminst het enige artikel dat irritatie opwekt. "Toiletpapier is ook zo'n dom product", vindt Jorn de Geus van Smartass Club: een online abonneedienst die 'vrolijke vegers' voor 1 euro per week van wc-rollen voorziet. "Je realiseert je altijd te laat dat je door je voorraad heen bent. En in de supermarkt passen al die rollen nooit in je tas, waardoor je steevast met zo'n enorme baal onder je arm loopt."
Toegegeven: de keuze voor wc-papier was ergens ook een geintje, vertelt De Geus. Keytoe - de digitale strateeg achter Smartass Club - zag vooral toekomst in een online abonneedienst. ,,Het product was een beetje ondergeschikt. Zo van: als het hiermee lukt, lukt het overal mee." Al snel meldden zich in de eigen regio, Rotterdam en omstreken, echter duizend abonnees. Middels een virale campagne en een abonneeservice via WhatsApp moet spoedig ook de rest van het land ingepakt worden. ,,Je ziet in de online marketing een tendens dat steeds meer bedrijven hun heil zoeken in een abonnementenmodel,'' zegt De Geus. ,,Het is commercieel ook fijn natuurlijk; je weet als ondernemer dat je elke maand bedrag X al binnen hebt."
Hilarisch filmpjeVan tampons tot tandenborstels, van scheermesjes tot sokken en van hemden tot hondenvoer; het is slechts een klein deel van wat allemaal via Nederlandse webdiensten per abonnement is te bestellen. Het is de realiteit van de 'subscription commerce': een wereld waarin de consument achterover leunt en elke muisklik er één te veel is. De Geus: "Dit model werkt goed bij producten die je met regelmaat nodig hebt. Waarom zou je nog constant een repeterende actie ondernemen in een webshop, of zelfs fysiek naar de winkel gaan, als je er met een abonnement nooit meer naar om hoeft te kijken?"
Hippe startupsHoewel vooral hippe 'startups' - kleinschalige, beginnende bedrijfjes - in de markt lijken te springen, komt de hernieuwde interesse voor het abonnement niet geheel als verrassing. Maaltijddozenleverancier HelloFresh groeit al sinds 2011 explosief en mikte afgelopen jaar op een verdrievoudiging van het aantal abonnees: tot 75.000 trouwe klanten in de Benelux. Ook het aantal Nederlandse huishoudens met een abonnement op videodienst Netflix verdubbelde in de eerste helft van 2015 tot 1,17 miljoen. Het is nog altijd kinderspel vergeleken met de hype in de Verenigde Staten waar Potbox.com zelfs cannabisabonnementen aanbiedt en Doggielawn.com kleinbehuisde hondenbezitters wekelijks een verse lap kakgazon stuurt.
Ook het ultieme ijkpunt voor de branche komt uit Amerika. Middels een hilarisch internetfilmpje (ingrediënten: een droogkomische CEO, een berenpak en een Mexicaanse magazijnmedewerker) verzamelde scheermesjesstart-up Dollar Shave Club in 2012 binnen 48 uur ruim 12.000 abonnees. Inmiddels is de klantenkring aangezwollen tot 2,4 miljoen, harkt het bedrijf jaarlijks 135 miljoen euro omzet binnen en is het aanbod uitgebreid met abonnementen in scheerschuim, haargel en hygiënische billendoekjes. ,,Dollar Shave Club was toch wel het voorbeeld,'' erkent De Geus van Smartass Club. Zelf schuwt de wc-rollenleverancier dan ook evenmin de humor met zinsnedes als 'Veeg voor weinig, nooit chagrijnig'.
"Dollar Shave Club inspireert. Hun filmpje is tijdens de brainstorm zeker voorbijgekomen", vertelt ook Luuk Balhauss van Random Records. De kersverse start-up is het resultaat van een uit de hand gelopen studieproject en levert abonnees binnen diverse muziekgenres maandelijks drie willekeurige elpees. ,,Onze klanten worden niet zozeer gedreven door gemakzucht, maar door het verrassingseffect. We mikten vooral op beginnende muziekliefhebbers. Maar we hebben ook best veel ervaren vinylverzamelaars die via ons gewoon nieuwe smaken hopen te ontdekken."
Om diezelfde reden vinden ook online (verrassings)abonnementen in whisky, bier, wijn, thee, koffie, chocola, magazines en zelfs doktersromannetjes in ons land inmiddels gretig aftrek. Net als bloemen: abonneedienst Bloomon haalde dit najaar 3,5 miljoen euro aan investeringen binnen en hoopt de komende twee jaar twee miljoen boeketten te bezorgen.
Bloomon en Random Records onderscheiden zich dan ook nadrukkelijk van ECI, de welbekende boekenclub die op zijn hoogtepunt in 1995 elke maand maar liefst 1,8 miljoen abonnees verplicht liet kiezen uit meer dan 500.000 boeken, cd's en films. ,,Toen internet begon werd benadrukt: alles wat je wilt is online te bestellen," herinnert Hurenkamp zich. ,,Maar er is een kentering gaande. Mensen denken: ik vind het gaaf om een boeket in huis te hebben, maar heb er niet per se verstand van en kom tussen die honderdduizenden keuzes altijd bij hetzelfde uit. Daar springen wij op in. Zo'n online abonneesysteem leent zich perfect voor een rol als curator."
DrempelMaar is er bij de consument dan geen angst meer voor de kleine lettertjes en onmogelijke opzegprocedures? ,,Jawel, de grootste drempel die wij moeten overwinnen is het wantrouwen richting abonnementen,'' beaamt Leenders. "Telefoon- en elektriciteitsbedrijven hebben het vertrouwen in het verleden flink beschadigd." Het is een van de redenen waarom webgigant Bol.com zijn vingers nog altijd niet aan de abonnementenhandel durft te branden en waarom Hema geen vervolg heeft gegeven aan een proef met wijn- en koffieabonnementen, vorig jaar. ,,Het woord abonnement roept nu eenmaal weerstand op," erkent ook Hurenkamp van Bloomon. ,,Maar dat dwingt ons alleen maar om een beter product te leveren. De consument kan achterover leunen. Wij niet."