Nieuws Actueel

Analoge fotografie ondanks digitalisering bezig met comeback in Zeeland

Het digitale tijdperk krijgt Bob Noomen er niet onder. Tegen alle stromingen in houdt hij zijn fotowinkel al vier decennia in de lucht en ervaart hij dat de ouderwetse fotografie bezig is aan een opmars, schrijft PZC.

Marcel Modde | Foto: Marieke Mandemaker 24 maart 2017

Bob Noomen digitalisering analoge fotografie

Nummer 54. ,,Mijn allereerste camera. Een Diana, van plastic. Daar is op m'n achtste alles mee begonnen", glimlacht Bob Noomen. Het genummerde stickertje onderop verwijst naar de volgorde van toevoeging aan de collectie van zijn eigen Cameramuseum. ,,Nummer 1 is de eerste camera van mijn vader, uit 1917."

Collectie

Inmiddels is die collectie uitgegroeid tot meer dan zeventienduizend fotocamera's, projectoren en aanverwante artikelen. Veel te veel om allemaal tentoon te stellen. De bulk ligt veilig opgeslagen in vier nissen van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra) bij Nieuwdorp. Wie nieuwsgierig is naar dat verleden of op zoek is naar een specifiek apparaat, kan eenvoudig door de catalogus op de internetsite van het Cameramuseum wandelen. Sinds december 2015 wordt de collectie erkend als nationaal erfgoed, zegt Noomen trots, en is het opgenomen in het register van de Nationale Bibliotheek.

Showroom voor internet

De winkel en het museum een straat verderop zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds digitalisering van de fotografie gemeengoed is geworden, is de aanloop in de zaak veranderd en kreeg Noomen meer tijd om het verleden op te poetsen. ,,Camera's verkoop ik niet meer. Op een gegeven moment waren we puur een showroom voor internet. Dan kwamen ze hier kijken en bestelden ze het ergens anders. Maar je kunt hier nog steeds terecht voor pasfoto's, digitale afdrukken (tot 50 bij 70 centimeter) én ik verkoop en ontwikkel nog steeds fotorolletjes uit analoge camera's. Sommige klanten doen het al veertig jaar zo en willen niet anders. Maar tegenwoordig zie ik ook weer meer jeugd."

Lees ook: Fotograaf maakt fotoserie van kleine ondernemers: 'De laatsten van een tijdperk'

Comeback

Na muziek op vinyl lijkt ook de ouderwetse fotografie bezig aan een comeback, ervaart de 65-jarige fotograaf tevreden. ,,Het is toch een heel andere techniek. Met een digitale compactcamera maak je gewoon een stuk of zes foto's achter elkaar en dan zit er allicht wel eentje tussen die de moeite waard is. De rest gooi je weg. Kost niks! Met een analoge spiegelreflexcamera draait het om de juiste instellingen: welk diafragma kies je, wat is de ideale sluitertijd, waar ligt je scherpte-diepte, hoe is het licht? Dan druk je af, voor die ene foto die goed moet zijn. Dát is fotografie! En spreekt kennelijk weer steeds meer aan. Retro is in. Hoe vaak zie je niet een prachtige zonsondergang, boompje op de voorgrond, boompje onscherp. Terwijl, als je een camera goed instelt, die boom er keihard op kan staan. Studenten aan de foto-academie in Antwerpen moeten verplicht het eerste jaar ervaring opdoen met een analoge fotografie. Op verschillende opleidingen voor grafische vormgeving zie je dat ook steeds meer."

Veertigjarig jubileum

Foto Bob Noomen is de enige nog overgebleven fotozaak op Schouwen-Duiveland. Toen hij in 1977 aan de Oude Haven begon, waren er nog drie andere winkels in Zierikzee en één in Burgh-Haamstede en Renesse. In 1979 verhuisde Noomen naar zijn huidige winkel in de Korte Sint Janstraat. Daar viert hij 31 maart zijn veertigjarig jubileum met een receptie (aanvang 16 uur) voor (oud-)klanten en relaties. ,,Ik ga door zo lang het gaat", trotseert Noomen zijn spierziekte. ,,Ik kan wel boven gaan zitten, en dan...?"

Na muziek op vinyl lijkt ook de ouderwetse fotografie bezig aan een comeback.

Bob Noomen, eigenaar fotowinkel