Nieuws Actueel

NS-trein tijdens rit gepoetst

Een omgevallen milkshakebeker, een verfrommelde gratis krant, een opengebarsten zakje chips, of een klodder mayonaise inclusief wat patat. Ervaren treinreizigers weten dat het verstandig is om eerst te kijken en dan pas te gaan zitten.

Ton Voermans (de Gelderlander) | Foto's: Koen Verheijden 15 februari 2016

Nstreinschoonmaker1065

Vieze treinen zijn een grote ergernis onder reizigers. Reden voor de NS om de tussentijdse poetsbeurt in te voeren. De schoonmakers gaan aan de slag op vier tracés: Amsterdam-Dordrecht, Den Helder-Nijmegen, Alkmaar-Maastricht, en LelystadVlissingen. Eén op de drie treinreizigers maakt gebruik van deze vier lijnen.

Losse troepDe treinen werden voorheen pas aan het eind van de rit gereinigd. Gevolg: de treinen werden bij elke halte een stukje smeriger. Nu stapt halverwege de rit een schoonmaakploeg aan boord die prullenbakjes leegt, met een doekje de kringen en vlekken van tafeltjes en deuren verdwijdert, kranten opruimt en losse troep opraapt. De toiletten en de vloeren krijgen pas op de eindbestemming een poetsbeurt.

Schone treinen zorgen er volgens de NS voor dat reizigers een prettiger reis ervaren. En een propere coupé is ook goed voor de sociale veiligheid.

Dikke voldoendeIn 2014 gaf slechts 51 procent van de reizigers de reinheid een 7 of hoger, terwijl met het ministerie van Infrastructuur en Milieu is afgesproken dat minimaal 55 procent van de reizigers een dikke voldoende moet geven. Vorig jaar beloofde toenmalig NS-topman Huges schonere treinen. In nieuwe treinstellen komen bijvoorbeeld grotere afvalbakken. De kleine exemplaren onder de tafeltjes zitten met één milkshakebeker al vol.

De afgelopen vijf maanden reden tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal al schoonmakers mee op de trein om te zien of het werkbaar was en of de reizigers het werk waardeerden. Dat blijkt het geval. Sinds Care on Track, zoals de poetsploeg wordt genoemd, beoordelen reizigers volgens de NS hun reis als 'schoner, comfortabeler, sfeervoller en met vriendelijk personeel'.

Ook NS-treinpersoneel is blij met de schoonmakers op de trein. De mobiele schoonmaakploeg leegt prullenbakjes, neemt tafeltjes en deuren af en haalt kranten en losse troep weg.