Nieuws Actueel

NXP wilde eigenlijk maar klein deel van bedrijf verkopen

Het is met 43 miljard euro de op een na grootste overname ooit in Nederland, die van NXP door het Amerikaanse Qualcomm. Topman Clemmer ging oorspronkelijk de boer op met een bescheiden opdracht. Dat schrijft het AD.

Harrie Verrijt | Foto: Rick Clemmer 25 november 2016

Rick Clemmer

In januari staat een eventuele overname van chipmaker NXP nog niet op het verlanglijstje van topman Rick Clemmer. Zijn bedrijf NXP zit nog midden in de verwerking van de overname van Freescale. Clemmer wil ook hierna alleen activiteiten waarin zijn bedrijf marktleider is of kan worden.

Het onderdeel Digital Networking, dat chips voor netwerken maakt, zou daarom beter bij het Amerikaanse Qualcomm passen. Op 5 februari, 7 april en 26 april zijn er gesprekken over de overname van dit onderdeel.

Op 9 juni komt topman Steve Mollenkopf van Qualcomm plotseling met het bericht geen interesse meer te hebben. Wel is er interesse in verkennende gesprekken over overname van het gehele NXP.

Qualcomm doet op 11 september een eerste bod van 103 dollar per aandeel NXP, gevolgd op 23 september door een bod van 108,50 dollar. Op 29 september lekken de onderhandelingen uit via de Wall Street Journal.

De koers van het aandeel stijgt meteen naar 96 dollar en het verhoogt de druk op de onderhandelingen. Qualcomm komt op 2 oktober met een bod van 110 dollar. Topman Mollenkopf zegt tegen Clemmer dat dit zijn beste en finale bod is.

De rest van de maand oktober staat bij NXP in het teken van afwegen. Clemmer beseft dat met dit bod de waarde voor aandeelhouders maximaal is. Bovendien zit op dat moment de markt in een dip en de overname zorgt voor zekerheid voor alle belanghebbenden bij NXP, aldus Clemmer.