Nieuws Actueel

OESO: groei wereldeconomie zwakt af door inflatie en rente

De groei van de wereldeconomie zal volgend jaar afzwakken vanwege de hoge inflatie en de renteverhogingen van centrale banken om de inflatie aan te pakken. Dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport.

ANP 19 september 2023

ANP190923113 1

De OESO rekent voor 2024 nu op een groei van de wereldeconomie met 2,7 procent, van een eerder voorspelde 2,9 procent. De groei dit jaar valt wel iets sterker uit op 3 procent, dankzij een sterker dan verwachte eerste helft van het jaar. Eerder werd een vooruitgang voor 2023 voorspeld van 2,7 procent.

Daarmee blijft de mondiale groei volgens de denktank uit Parijs wel "ondermaats". "De impact van het striktere monetaire beleid wordt steeds zichtbaarder en het vertrouwen van bedrijven en consumenten gaat omlaag", stelt de OESO.

Meer renteverhogingen

De OESO zegt dat de inflatie weliswaar is gedaald, maar nog steeds te hoog blijft en dat er dus meer renteverhogingen kunnen komen of dat rentes voor langere periodes op een hoog niveau kunnen blijven. De denktank stelt dat die renteverhogingen pijn doen, maar wel noodzakelijk zijn om de inflatie onder controle te krijgen. En ook als de rentes niet verder stijgen zullen de effecten van eerdere verhogingen nog enige tijd doorwerken op de economie.

Ook wijst de organisatie op het risico van een sterkere afzwakking van China, de tweede economie van de wereld. Het economisch herstel van China van de coronacrisis verloopt moeizaam en de omvangrijke vastgoedsector in het land worstelt met hoge schulden.

Groei economie VS

Voor de Verenigde Staten, 's werelds grootste economie, rekent de OESO op een plus dit jaar van 2,2 procent en 1,3 procent volgend jaar. De eurozone zou volgens de organisatie dit jaar met 0,6 procent moeten groeien en met 1,1 procent volgend jaar. Voor China wordt gerekend op 5,1 procent groei in 2023 en dan een afkoeling tot 4,6 procent volgend jaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws