Nieuws Actueel
Oh, u belt? Volgende klant graag!

Personeel van banketbakkerij Brokking in Dordrecht heeft de buik vol van onoplettende klanten. Wie belt of whatsappt als hij aan de beurt is, wordt gewoon overgeslagen, zo bericht het AD.
Klanten van de banketbakkerij, landelijk bekend om het hazelnootgebak, geven het bedrijf groot gelijk. "Ik erger me daar ook enorm aan", vertelt Jori Neels uit Dordrecht. "Dat doe je toch niet?"
De vrouw heeft net gebak gehaald, waarbij haar oog in de zaak viel op briefjes bij de kassa. Daarop staat glashard: wie in deze zaak belt of appt terwijl hij aan de beurt is, wordt overgeslagen. Vanwege de privacy, maar in feite is het een beleefde manier om mensen te wijzen op dit 'onbeleefde' gedrag. "Logisch. Ik zeg soms tegen caissières: dat je zo iemand nog helpt", zegt Neels.
ErgernisNet als klanten ergeren ook veel winkeliers zich aan dit gedrag van consumenten. Winkeliers weigeren daarom steeds vaker klanten te helpen die aan de kassa of toonbank bellen, sms'en en whatsappen.
Volgens personeel van de banketbakkerij, onderdeel van Maison Kelder uit Den Haag, gebeurt het geregeld dat klanten hun aandacht bij een telefoongesprek hebben of driftig lopen te teksten op de mobiel en ondertussen met handgebaren duidelijk maken wat ze willen.
Klanten reageren positief. "Er zijn er maar twee of drie geweest die het ongepast vonden, anderen snappen het volkomen", zegt een medewerker. Verder wil de winkel niet reageren, omdat baas Bob Kaptein met vakantie is.
De bakkerswinkel is niet de enige met de maatregel. Ook bij restaurant Heeren van Beijerland in Oud-Beijerland worden sinds vorige maand bellende klanten niet meer geholpen. Het idee pikte eigenaar Jan van der Hee van Facebook, waar hij een plaatje voorbij zag komen van een ander restaurant in Nederland. Sindsdien verspreidt het bannen van bellende klanten zich als een olievlek in Nederland. "Briljant gevonden. Ik deelde de foto op Twitter en Facebook, waarna honderden personen het een 'like' gaven. Het ontplofte. Het is echt een ergernis van mensen",, vertelt Van der Hee. Hij besloot de mededeling ook in zijn eigen restaurant neer te zetten.
StorendMet succes, stelt hij. "Ik zeg niet dat mensen niet mogen bellen, maar dat wij dan wel een stapje terug doen. Om hun privacy te respecteren. Maar natuurlijk is het een subtiele manier om te zeggen: het kan niet. Het is storend om aan tafel te komen en dat ze dan bellen."
Enkele caissières van een groot warenhuis in Dordrecht onderstrepen de woorden van de uitbater. "Het is heel erg storend. Je voelt je echt behandeld als oud vuil als mensen bellen terwijl jij daar staat af te rekenen."