Nieuws Actueel
Oldenzaalse bedrijf Tronex kan export hervatten
Het Oldenzaalse bedrijf Tronex mag weer elektronische apparaten voor de verkoop naar Afrika sturen. Bedrijf haalt opgelucht adem.

De Raad van State stelde het exportbedrijf afgelopen woensdag in het gelijk in een zaak die Tronex had aangespannen tegen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het hoogste rechtscollege tikte de ILT op de vingers omdat die ten onrechte een exportverbod oplegde na controles van een partij elektronische apparaten die naar Tanzania vervoerd zou worden. Bij de goederen ging het onder meer om waterkokers die volgens de ILT gaten of zware kalkaanslag bevatten. Volgens de inspectie exporteert Tronex afgedankt elektronisch afval naar Afrika en valt het bedrijf daarmee onder strenge afvalregels van de Europese Unie.
De Raad van State gaat echter niet mee in die visie. De raad erkent dat zeker 70 procent van de spullen die Tronex uitvoert nieuw of vrijwel nieuw zijn, ondanks het feit dat ze uit de winkelvoorraad zijn gehaald. De rest is geretourneerd, benadrukte de raad in haar uitspraak, omdat klanten of de afbetaling niet konden opbrengen of omdat sprake was van een bescheiden defect. Slechts 6 procent van de goederen is volgens de Raad van State onbruikbaar en kan daarmee min of meer als afval worden aangemerkt.
NormaalVolgens de Raad is zes procent uitval normaal in het handelsverkeer en moet je hier gewoon spreken van voortgezette winkelhandel. Kortom, de inspectie moet Tronex zijn gang laten gaan. Het Oldenzaalse bedrijf hoeft nu geen kostbare en tijdrovende afvalexportvergunning aan te vragen.
De uitspraak is een meevaller voor Tronex, die vreesde met een enorm probleem te worden opgezadeld. "Anders zitten we hier straks met een enorme elektronica-afvalberg en kunnen wij de tent wel sluiten", zei Frank Oude Groen van Tronex eerder tijdens de rechtszaak. Directeur-eigenaar Berry Moes was vanzelfsprekend blij met de uitspraak. Hij noemde deze 'volkomen terecht'.
Bruikbaar"Aan het gros van de apparaten die we uitvoeren mankeert namelijk helemaal niets en is nog prima bruikbaar. Maar het gebeurt vaak dat consumenten een bepaald apparaat in de winkel kopen of per internet bestellen en dat de aankoop toch niet helemaal bevalt. Bijvoorbeeld omdat de kleur niet goed is of omdat er sprake is van een klein defect. Voor de handel zijn die apparaten niet meer als nieuw te verkopen. Daar waar goederen gerepareerd moeten worden, doen we dat. Maar we exporteren niet willens en wetens goederen die niet bruikbaar meer zijn of als afval kunnen worden gezien."
Tronex had op voorhand alle vertrouwen in een goede juridische afloop. "We hebben al drie eerdere zaken over deze kwestie gewonnen", zei Moes eerder in deze krant. "Wij stellen ons op het standpunt dat retourgoederen geen afval zijn."
SchadeMoes wil in samenspraak met de advocaat toch nog bezien in welke mate het bedrijf financiële schade heeft geleden en of juridische stappen in de richting van de inspectie zinvol zijn. Dat die schade er is, staat volgens Moes vast. "We zijn hierdoor omzet en daarmee klanten kwijtgeraakt. We gaan bekijken wat daar aan valt te doen."
Slechts 6 procent van de goederen die Tronex naar Afrika wil exporteren, is volgens de Raad van State onbruikbaar. En dat is normaal in het handelsverkeer.
Foto: compagnons Frank Oude Groen en Berry Moes (Reinier van Willigen - DTCT)