Nieuws Actueel

Olie- en gasconcern Shell bij stijgers in vrijwel vlakke AEX

Shell behoorde dinsdag tot de stijgers in de AEX-index, die vrijwel ongewijzigd bleef na de verliesbeurt een dag eerder. Het olie- en gasconcern profiteerde van het opveren van de olieprijzen. De Europese energiecrisis en de vrees voor een recessie in de eurozone bleven verder boven de aandelenmarkten hangen.

ANP 23 augustus 2022

ANP230822089 1

Beleggers letten daarbij vooral op de gasprijs, die verder omhoog ging. Maandag werd gas al flink duurder door de aankondiging van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom dat de Nord Stream-gaspijplijn eind deze maand drie dagen dicht gaat voor onderhoud. Dit wakkerde de vrees aan dat Rusland de nieuwe sluiting van pijplijn aangrijpt om de gastoevoer naar Duitsland nog verder af te knijpen.

Ook wordt uitgekeken naar de zogeheten inkoopmanagersindex van de eurozone, die later in de ochtend bekend wordt gemaakt. De index, die de mate van bedrijvigheid in de economie van het eurogebied meet, is naar verwachting in augustus voor de tweede maand op rij gekrompen. Daarmee wordt een recessie voor het negentien landen tellende blok steeds waarschijnlijker.

Fractie hoger

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie hoger op 711,30 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 937,61 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Shell klom 0,6 procent. De olieprijzen veerden wat op doordat Saudi-Arabië liet weten de olieproductie mogelijk iets te verminderen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 91,09 dollar en Brentolie werd 0,9 procent duurder op 97,30 dollar per vat.

IMCD

IMCD daalde 0,2 procent na een overname. De Rotterdamse chemicaliëndistributeur koopt de Mexicaanse leverancier van plastics en kunstharsen PromaPlast. Financiële details werden niet gegeven. Het bedrijf telt 109 medewerkers. Verzekeraar Aegon (min 2,9 procent) noteerde ex-dividend. Chipbedrijf Besi dikte 1,8 procent aan en was daarmee de koploper in de AEX.

Beleggers hielden ook de koers van Just Eat Takeaway (plus 1,7 procent) in de gaten. De maaltijdbezorger laat flinke koersschommelingen zien. Afgelopen vrijdag steeg het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ruim 25 procent na de verkoop van een onderdeel. Maandag ging het aandeel dik 9 procent omlaag.

De euro bleef hangen rond het laagste niveau in twintig jaar en noteerde op 0,9915 dollar. Een dag eerder werd de eenheidsmunt net als ruim een maand geleden weer minder waard dan de dollar. De euro staat onder druk door de vrees voor een recessie in Europa en de hogere rente in de VS, die de dollar aantrekkelijker maakt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws