Nieuws Actueel

Oliebollenbakker bakt nieuwe kraam na brand

De familie De Raden bouwt in 2017 een nieuwe oliebollenkraam. De kraam die lange tijd werd gebruikt, vloog in Schijndel in brand.

Peter de Bruijn | Foto: Roy Lazet 30 december 2016

Oliebollenkraam brand

Camiel de Raden uit SintMichielsgestel zag op 17 november hoe een brand zijn dertig jaar oude oliebollenkraam op de Markt in Schijndel verwoestte. Vader Kees (75), die de bewuste dag in de kraam stond, liep brandwonden op aan zijn gezicht en hand.

"Gelukkig is hij al ver hersteld", zegt zoon de Raden zes weken later in de gehuurde kraam op de hoek van de Hoofdstraat/Kloosterstraat. "Dat is het belangrijkste. De oude kraam staat zwartgeblakerd achter mijn schuur in Sint-Michielsgestel. We bouwen volgend jaar een nieuwe."

Steun

Klanten, vrienden en collega's uit de Meierij en verre omgeving leefden na de brand mee met de familie de Raden. "Kaartjes, brieven van burgemeesters uit gemeenten waar we met de kraam op de kermis staan, bossen bloemen en mensen die spontaan thuis even aanbellen omdat ze willen weten hoe het met mijn vader is", somt Camiel op. "Het geeft je een goed gevoel."

Hij heeft het de laatste dagen van het jaar in de 'oliebollentijd' druk. "Morgen is de drukste dag", weet de Raden. "Dan starten we om vier uur in de ochtend met voorbereidingen. Vandaag tijdens de laatste werkdag van het jaar komen er veel bedrijven aan de kraam", voorspelt hij.

'Het ging zo snel'

Camiel draait op verzoek 'de film' van donderdagmiddag 17 november nog eens af. "Ik kwam rond vijf uur aanlopen. Opeens zag ik dat mijn vader uit de kraam sprong met twee brandblussers. Toen ben ik gaan rennen... Het gaat zo snel. We hebben het vuur nog proberen te blussen. Onbegonnen werk met brandblussers die binnen de kortste keren leeg zijn. Een blusapparaat is handig voor een vuilnisbak die in brand staat, maar als het echt brandt, kansloos. Ik heb toen 112 gebeld."

De Raden herinnert zich dat de gasflessen voor het bakken van de oliebollen open stonden. "Het vuur bleef door de toevoer van dat gas fel branden. Toen de flessen leeg waren, had de brandweer het vuur binnen tien minuten onder controle. Het publiek in het centrum en de medewerkers in de winkels moesten vanwege ontploffingsgevaar afstand houden. Later heb ik me door een brandweerman laten vertellen dat het ontploffingsgevaar niet zo groot is geweest. Het gas kon ontsnappen. De flessen konden hun druk kwijt. Een dichte gasfles die door vuur verhit wordt ontploft sneller, omdat het gas er dan niet uit kan."

Pure pech

Volgens De Raden is het nog steeds niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. "Mijn kraam voldeed aan alle wettelijke eisen", zegt hij. "De hele installatie en de kachel voor het bakken van de oliebollen worden elk jaar gekeurd. De gasslangen zijn in maart vernieuwd. Ik heb alle certificaten die nodig zijn. Het was pure pech."

Nieuwe kraam

De kraam in Schijndel huurt de Raden van een collega uit Langenboom. "In nood help je elkaar, hè. In 2017 bouw ik met mijn vader op het chassis van de oude wagen een nieuwe oliebollenkraam. De ombouw doen we zelf. Het timmerwerk laat ik doen. Ik hoop dat de nieuwe kraam rond de zomer klaar is."

"Of mijn vader ooit nog in een oliebollenkraam staat? Ja. Daar ben ik van overtuigd. Het is een nuchtere man. Half Schijndel kent hem na al die jaren. Pa kan het niet missen. Oliebollen bakken is zijn lust en zijn leven."

Lees ook:'Ik ben tussen de oliebollen geboren'Honderden uren trainen voor de allerbeste oliebolActie om huilende oliebollenbakker uit de Pijp te steunen