Nieuws Actueel

Deze olympisch kampioen heeft zijn eigen bierbrouwerij

Een voormalig olympisch kampioen die in de drankhandel zit, je hoort het niet iedere dag. Oud-hockeyer Jacques Brinkman heeft echter zo'n uitgesproken passie voor speciaalbier, dat hij zijn eigen brouwerij heeft.

Ton van Mourik | Foto: Ruben Schipper 14 augustus 2018

Jacques Brinkman hockey bierbrouwer

Vier keer deed Jacques Brinkman (51) mee aan de Olympische Spelen, waarbij hij drie medailles won met het oranje hockeyteam. Na zijn sportieve loopbaan was hij een veelgevraagd spreker en motivator, en tegenwoordig ook eigenaar van brouwerij de Uddelaer. Begonnen in Uddel produceert hij nu in het statige koetshuis van Kasteel Staverden wekelijks zo'n tweeduizend liter bier.

Vroeger bestelde ik vaak 'één meter bier en één cola'', onthult brouwer Brinkman. ,,Waarbij die cola dan voor mij was. Maar dat was in de tijd van de topsport. En nu brouw ik bier, ja. Dat is evengoed topsport. De brouwerij is een dagtaak. En hoe je het ook wendt of keert, je kunt ergens wel talent voor hebben, maar het is en blijft hard werken.''

Ambacht

Wat Brinkman vooral aantrekt in het brouwerschap, is ambacht. ,,Ik heb altijd al respect voor ambacht gehad. Bewondering voor vakmanschap. Voor mensen die iets maken of beheersen. Maar in die zin is topsport misschien ook wel een vorm van kunst.''

Het brouwen van bier is Brinkman niet komen aanwaaien. ,,Vier jaar geleden begonnen een familielid en ik ermee in Uddel. Gewoon, als hobby. Maar ja, als je meer wilt, wordt alles groter.'' Deze maand werd nog een reeks torenhoge nieuwe ketels bij De Uddelaer geïnstalleerd. ,,Van roestvrij staal. We wilden een industriële look combineren met de oude uitstraling van het koetshuis.''

Proeflokaal

Het monumentale pand met het hoge, roodhouten plafond verkreeg er een bijzondere sfeer door. De brouwketels, in dezelfde open ruimte als de bar, staan op een zwevende vloer. De voormalige stal naast het brouwhuis herbergt enkele zitjes in sierlijke open paardenboxen. De Uddelaer is immers ook een proeflokaal. De fraai vormgegeven ruiven erboven, zijn ware kunstwerken. Een derde grote ruimte huisvest een kraakheldere en opvallend schone productieplek.

,,Het leukst vind ik de schrootmolen'', zegt Brinkman over een beginstap van het brouwproces. ,,In Uddel werkten we met kleine beetjes. Hier gaat het met zakken tegelijk. En ik geniet van de brouwsels als ze staan te borrelen. Het minst leuke is schoonmaken. Niettemin is hygiëne erg belangrijk.''

Geen concurrentie

Brinkman heeft niets dan lof voor collega-brouwers van speciaalbier. ,,Het is een mooie, open wereld. Iedereen deelt van alles en waarschuwt. In de sport is het meer vechten en winnen. Wat ik in de brouwerswereld geleerd heb, is dat het niet om winnen gaat. Er is geen concurrentie. Mensen kunnen bij de Uddelaer van een lekker biertje genieten, maar ergens anders evengoed.''

In de afgelopen jaren bestudeerde Brinkman duizenden recepturen. De Uddelaer is de kraamkamer voor zes verschillende bieren, variërend van blond tot donker. De smaken verschillen van kruidig, zoet of zurig tot bitter, fruitig of caramellerig. Er zit zelfs een gewone pils tussen. ,,Die laatste is anders, maar tegelijk ook niet. Laat ik zeggen dat het een eigen karakter heeft. Wat ik zelf het liefst drink? Hangt van het moment af. 's Zomers in ieder geval een lekker pilsje.''

Streekfunctie

Heineken en Grolsch hoeven niet te vrezen voor De Uddelaer. Nederland in rap tempo veroveren met zijn bieren is niet aan Brinkman besteed. ,,We hebben dan ook geen buitendienst. Ik vind het belangrijker dat we steeds meer in de regio gedronken worden. Een streekfunctie verwerven. Dat ook jongelui zeggen: 'Doe mij maar een Uddelaer'. Maar we sluiten natuurlijk niets uit. Zo bestelde een toerist op een scooter onlangs bijvoorbeeld een fust voor in Amsterdam. Kijk, dat vind ik nou mooi.''

Een toerist bestelde een fust voor in Amsterdam. Kijk, dat vind ik nou mooi

Jacques Brinkman (brouwer)