Nieuws Actueel

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden leert ondernemers bewust kiezen

Voormalig Nederlands zwemmer en Olympisch kampioen Maarten van der Weijden is op donderdag 18 januari een van de sprekers tijdens het ‘Hoe Baas Ben Jij’-event in Utrecht. Met zijn verhaal over zijn ziekte, goud winnen op de Olympische Spelen in Peking in 2008 en zijn bloeiende carrière en ondernemerschap wil hij ondernemers inspireren om niet alleen goed voor hun bedrijf te zorgen, maar ook voor zichzelf.

Linda Roos 12 januari 2018

Maarten van der weijden baas event

Als jonge topsporter wordt er bij Van der Weijden op 19-jarige leeftijd leukemie geconstateerd. Een paar jaar is hij uit de running en afhankelijk van de medische wereld. Alles gericht op een ding: beter worden. Dat geluk heeft hij, na vier jaar wordt de topsporter volledig genezen verklaard. In 2003 pakt Van der Weijden het zwemmen alweer op.

Bewuste keuze

Met succes. Door keihard te werken en bewust na te denken over zijn volgende stappen, weet Van der Weijden in 2008 op de Olympische Spelen in Peking goud te pakken op 10 km openwaterzwemmen. Tijdens het jaarlijkse sportgala in datzelfde jaar kondigt hij aan afscheid te nemen van zijn zwemcarrière: ,,Aan al het moois komt een einde.” Een bewuste keuze.

Lees ook: Jochem Uytdehaage: 'Het bedrijfsleven kan leren van methodes uit de topsport'

,,Zo bewust kiezen hoort bij mij. Het zou zonde zijn als je ergens ingezogen wordt wat je eigenlijk niet fijn vindt”, legt Van der Weijden uit. ,,Ik heb gezien hoe vergankelijk het leven kan zijn. Het enige wat je kunt doen is de tijd die je hebt optimaal besteden zoals jij dat wilt.”

Uitdaging

Sindsdien zet van der Weijden zich in voor de strijd tegen kanker en probeert hij met zijn verhaal mensen te inspireren. Zo brengt hij 2009 zijn biografie uit, BETER, waar meer dan 50.000 exemplaren van zijn verkocht. Daarna volgt voor hem in 2010 een grote kans bij Unilever. Een geheel nieuwe richting, waar hij financieel verantwoordelijk is voor de sales aan Ahold. Na vijf jaar besluit hij dat het tijd wordt om zich op andere dingen te richten. ,,Ik heb daar vijfenhalf jaar gewerkt en een hele mooie tijd gehad,” vertelt Van der Weijden. ,,Je wordt uitgedaagd, je bevindt je in een wereld die je niet kent. Juist als je ergens helemaal niets van weet, is de uitdaging extra groot en leer je er des te meer van.”

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden spreekt op het Hoe baas ben jij? event van Boostz en De Amersfoortse op 18 januari in Utrecht. Meld je hier gratis aan.

Door zich bewust te zijn van waarom hij doet wat hij doet en elke vijf jaar een stapje terug te nemen, kan Van der Weijde heel helder zien welke keuzes hij wil maken. Zo is Van der Weijden zich na zijn financiële carrière bij Unilever gaan ontwikkelen als succesvol spreker en ondernemer. Van der Weijden heeft zo’n 250 nationale en internationale presentaties op zijn naam staan en zal op 18 januari in Utrecht tijdens het ‘Hoe Baas Ben Jij’ event spreken over hoe je als ondernemer controle houdt op je succes. Van der Weijden geeft drie tips voor ondernemers.

1. Accepteer waarover je geen controle hebt

Van der Weijden ziet veel overeenkomsten tussen de sportwereld en het bedrijfsleven. ,,Soms wil je iets heel graag, maar lukt het toch niet. Als mens raak dan je snel gefrustreerd en vraag je je af wat je verkeerd hebt gedaan.” Volgens Van der Weijden loop je als sporter, maar ook als ondernemer, vaak het gevaar om in die frustratie te blijven hangen.

,,Het is veel effectiever om te accepteren dat het niet is gelopen zoals jij wilt. Je kunt gewoon pech hebben, er gebeuren nu eenmaal dingen buiten onze macht om. Het is belangrijk om je vervolgens te richten op de dingen waar je wel invloed op kunt uitoefenen."

2. Kiest bewust

Naast het accepteren van tegenslagen, heeft Van der Weijden in zijn carrière steeds bewust keuzes gemaakt. ,,Het leven van jouw leven”, legt de voormalig zwemmer uit. Want: hoe bewust maak je als ondernemer jouw keuzes?

,,Mij heeft het heel erg geholpen dat ik heel bewust heb gekozen voor het zwemmen. Na het ziek zijn heb ik erg veel nagedacht over wie ik als mens ben en wat ik wil doen. Die bewuste keuze voor het zwemmen helpt me nu nog. Want of je nu bewust kiest voor topsport of bewuste keuzes maakt als ondernemer, dat maakt niet zoveel uit.” Het bewust kiezen voor iets en snappen waarom je dat doet, is iets wat je als ondernemer verder brengt.

Lees ook: Kickbokskoning en zakenman: hoe Rico Verhoeven zijn geld verdient

3. Verzamel verschillende mensen om je heen

Na het sporten ontdekt Van der Weijden nog een belangrijke overeenkomst tussen sport en ondernemen: ,,Diversiteit in de mensen waar je mee samenwerkt is cruciaal.” Het is verleidelijk om dezelfde mensen om je heen te verzamelen, legt Van der Weijden uit. Dan is er weinig schuring en kun je heel duidelijk voor één doel gaan.

,,Als je naar mijn sportvoorbereiding kijkt, dan speelde in eerste instantie mijn vader een heel belangrijke rol, maar ook Pieter van den Hoogenband en Marcel Wouda. Eigenlijk zijn wij vier totaal verschillende mensen. Dat heeft mij juist heel erg geholpen. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, maar het resultaat is uiteindelijk beter."

Diversiteit in de mensen waar je mee samenwerkt is cruciaal.

Maarten van der Weijden