Nieuws Actueel

OM wil bedrijvendokter financieel laten bloeden

Het Openbaar Ministerie onderneemt een ultieme poging om Joep van den Nieuwenhuyzen financieel te laten bloeden voor zijn handelwijze in het zogenoemde Havenschandaal. De staat probeert hem te plukken voor ruim 42 miljoen euro.

CAREL VAN DER VELDEN 25 maart 2016

Joep van den nieuwenhuyzen

De vroegere bedrijvendokter wordt donderdag gedaagd voor een regiezitting in de Rotterdamse rechtbank. Het OM meent dat Van den Nieuwenhuyzen een wederrechtelijk voordeel van 42 miljoen euro heeft genoten.

De vroegere eigenaar van het RDM-concern kreeg 183 miljoen euro bij de banken los nadat directeur Willem Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam garanties voor de leningen verstrekte. Zowel Van den Nieuwenhuyzen als Scholten is in hoger beroep veroordeeld voor omkoping.

Scholten hielp Van den Nieuwenhuyzen aan de garanties nadat hij 1,2 miljoen euro van de ondernemer ontving op zijn geheime Zwitserse bankrekening.

FIODHet geld is in 2004 voor een deel verdampt in faillissementen binnen het RDM-concern, dat produceerde voor de landmacht en de marine.

Op basis van langdurig internationaal onderzoek stelt de fiscale inlichtingendienst FIOD echter dat Van den Nieuwenhuyzen 42 miljoen euro heeft weggesluisd. De speurtocht liep spaak in China, waarmee Nederland geen rechtshulpverdrag heeft. In het kader van de Plukze-wetgeving vordert het OM dit bedrag bij de ondernemer, die tegenwoordig op een golfresort in China woont.

Alexander de Swart, de Rotterdamse advocaat van Van den Nieuwenhuyzen, is niet onder de indruk: ,,Wij verzoeken de rechtbank om het OM niet ontvankelijk te verklaren. De claim is gebaseerd op de veronderstelling dat Van den Nieuwenhuyzen faillissementsfraude heeft gepleegd. Daarvan is hij vorig jaar in hoger beroep vrijgesproken. Nu probeert het OM alsnog via een omweg zijn gelijk te halen. Ze hadden hun verlies moeten nemen.''

Van den Nieuwenhuyzen kreeg vorig jaar een gevangenisstraf van een jaar (grotendeels voorwaardelijk) en 150.000 euro boete opgelegd. Hij bleef op vrije voeten.